Íme, így növelhető ingyen a napelemek hatékonysága

Amennyiben az ázsiai állam vehemensen harcolna a légszennyezés ellen, akkor jelentős mértékben növelhetné a napelemek hatékonyságát.

Pekingben gyakran nagyon rossz a levegő. A város szinte megfullad a szmogban. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évente Kínában kereken 1,6 millió ember hal meg a légszennyezettség következményei miatt. Az áldozatok szélütést, infarktust vagy tüdőbetegséget kapnak. A távol-keleti ország éppen ezért döntött a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása mellett és vezetett be agresszív intézkedéseket a légszennyezés visszaszorítására. Az egyik intézkedés az volt, hogy az állam egyre nagyobb mértékben fektetett és fektet be a napenergiába, s a jövőben is kiemelten kezeli a fotovoltaikus létesítmények kiépítését. Ugyanakkor a szmog akkora, hogy már a napenergiás rendszerek működtetését is veszélyezteti, illetve korlátozza.

Merce Labordena, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola klímakutatója és a kollégái kiszámították, hogy Kína 2040-ig a jelenleg is üzemelő és a jövőben átadandó fotovoltaikus rendszerek segítségével évente 85-158 terawattóra áramot termelhet majd, de csak akkor, ha sikerült az energiaszektor, a közlekedés, az ipar és a háztartások káros anyag kibocsátását teljesen visszaszorítani. A fotovoltaikus létesítményekre épülő áramtermelésből a kínai napenergia-ágazat 10,1 milliárd dollár plusz bevételre tehet szert. Amennyiben tisztább lesz a levegő, úgy országosan átlagosan 11 százalékkal erősebb lesz a napsugárzás, aminek köszönhetően 10 százalékkal több áram termelhető. Pekingben ugyanakkor a napsugárzás csak 8 százalékkal lenne erősebb, míg például Csungkingban 26 százalékkal. A napenergiás áramtermelésből ráadásul a levegő tisztaságán javító intézkedések költségeinek 13-17 százalékát fedezni lehetne. Amennyiben a levegő tisztább lenne, úgy a beruházások is gyorsan kifizetődnének. A fotovoltaikus rendszerek száma egyébként Kína keleti partjainál nő a leggyorsabban.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.