Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napelem, szigetelés, ablakcsere – így kaphat ezekre pénzt
index

Napelem, szigetelés, ablakcsere – így kaphat ezekre pénzt

Jelenleg 286 milliárd forintot tesz ki az energetikai korszerűsítést támogató uniós pályázatok keretösszege – derül ki az összesítésünkből. Ez úgy jött ki, hogy a közép-magyarországi régióban 10 milliárd forintos, azon kívül pedig további 105 milliárdos keretösszegű lesz a lakóépületek korszerűsítésére szolgáló pályázat keretösszege.

Ezen felül a vállalatok közel 150 milliárdos, míg az önkormányzatok 25 milliárdos keretösszeggel számolhatnak. A pénz vissza nem térítendő forrás, kombinált hitel vagy kölcsön formájában is jöhet, sőt egy friss jelzés szerint további több tízmilliárd forintos pályázati keretek is várhatók.

286 milliárdos pályázati keretről van szó

Összegyűjtöttük a kormány hivatalos pályázati oldaláról az energetikai korszerűsítést célzó összes pályázati felhívást, így azokat, amelyek még csak társadalmi egyeztetési szakaszban vannak és azokat is, amelyek már megjelentek. Összesítésünk szerint a felhívások keretösszege 285,94 milliárd forint, amelyből

a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 226,73 milliárd,
a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) 21,17 milliárd,
a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 13,49 milliárd
és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 24,55 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére.
Így jön össze a 286 milliárd

A szerda délután megjelent MTI-hír szerint a közép-magyarországi régióban 100 milliárdos, más térségekben pedig további 105 milliárd forintos lesz a lakossági energiahatékonyságra szóló pályázati keret és ezekből együttesen 50 ezer ingatlan újulhat meg. A helyzet azonban az, hogy a keret csak 10+105 milliárdos és a társadalmi egyeztetésre kitett szövegben az van, hogy csak 3+21 ezer ingatlanra lesz elegendő a forrás. A lakosságnak szóló kereten felül az önkormányzatok 24,55 milliárdból, a vállalatok pedig 146,76 milliárd forintnyi pályázati keretból gazdálkodhatnak ilyen célokra.
További jelentős források jönnek

Egy szerdai konferencián Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt is jelezte az MTI tudósítása szerint.  A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

index

Rajtol a lakossági hitelprogram és az Otthon Melege Program

Február 24-én indul a lakossági hitelprogram energiahatékonysági korszerűsítések támogatására. Az Otthon Melege Program is folytatódik, melynek keretében a háztartási nagygépek cseréjét és a fűtéskorszerűsítést vissza nem térítendő forrásból támogatják majd.