Napelem parkot létesítenek a Székelyföldön

Hargita megye háztartásainak mintegy felét láthatná el árammal az a napelem park, amelyet Gyergyószárhegy határába tervez egy befektető.

A Krónika napilap beszámolója szerint a német Heloitec cégcsoport romániai képviselője, a Solarsystem Kft. mintegy 50 millió eurós beruházással szeretné létrehozni a napelem parkot egy 100 hektáros területen, amelyet a helyi Bástya mezőgazdasági társulástól bérelne. A Solarsystem Kft. képviselője, Ioan Cornea a helyszínen elmondta, műholdas felmérés alapján találták meg a park létesítésére legalkalmasabb területet. Szárhegyen mind a technikai, mind a földrajzi adottságok megfelelőnek bizonyultak a terv kivitelezéséhez és a helyi, valamint a megyei önkormányzat is támogatja a befektetőket. A létesítmény óránként 30 megawatt elektromos áram termelésére lesz alkalmas, és húszezer háztartás napi áramszükségletét biztosíthatja. A cég már megkapta a szükséges engedélyeket a területi és az országos áramszolgáltatótól. Amint az építési engedélyeket sikerül beszereznie, elkezdi a kivitelezést, amit a tervek szerint fél év alatt be is fejez.

Az építkezési engedélyek beszerzéséhez előbb a mezőgazdasági parcellák azonosítása, a területek telekkönyveztetése, illetve az övezeti területrendezési terv elkészítése szükséges. Gábor László, a 3.500 lakosú Gyergyószárhegy polgármestere elmondta, a befektető a telekkönyveztetés költségeit is vállalta, amely esetenként jelentős kiadást jelentene a földtulajdonosok számára. A parcellák tulajdonosainak hektáronként évi 400 euró bérleti díjat ajánl a befektető. A polgármester hozzátette, a Bástya mezőgazdasági társulás tagságával a jövő héten tartandó közgyűlésen beszélik meg a huszonöt évre tervezett bérleti szerződés feltételeit. A befektető cég képviselői elmondták, a park 15 személynek ad munkát, a létesítendő park felügyeletét, kezelését a Bástya társulásra bíznák. Az előzetes számítások szerint a létesítmény után fizetendő ingatlanadó évi 300–400 ezer euróval növelné a település költségvetését.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.