Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napelem mező épül Darvason
Tudj meg többet: Napenergia
index

Napelem mező épül Darvason

A Hajdu-Bihar megyei Darvas külterületén áramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással. A közel 4000 vékonyfilmes napelemből álló, 499 kW névleges teljesítményű napenergia beruházásnak köszönhetően több mint 550 tonnányi szén-dioxiddal csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása évente.

Hazánk célja, hogy csökkenjen a jelenleg igen magas energiaimport-függőség valamint nemzetközi, uniós kötelezettségünk az üvegházgáz kibocsátások csökkentése. A zöldenergiák mind hatékonyabban kiaknáznia, egy napenergiát hasznosító beruházás tehát a környezetvédelmi, klímavédelmi és az energiaellátás-biztonsági célokat is szolgája.

Darvas külterületén épülő szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer összköltsége több mint 400 millió forint. A megújuló energiás beruházás 60 százalékos uniós támogatásban részesült. A közel 4000 darab vékonyfilmes (amorf) napelem körülbelül két hektárnyi területen lesz kihelyezve. A napenergia várhatóan minimum 15, de várhatóan akár 25 éven át közel 600 ezer kWh villamos energiát fog termelni évente. A KEOP által támogatott beruházásnak köszönhetően évi 557.7 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése. A szolármező működése során hangtalan, továbbá talaj-, víz, valamint levegőszennyezés sem okoz. A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A foszilis energia kiváltásával a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.

A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményeinek villamos energia ellátásának egy része, hamarosan tiszta megújuló forrásból fog származni. A projekt révén a megújuló napenergia felhasználása által a lakosság környezettudatossága is növekedhet miközben hazánk energetikai függetlensége is nő.

Ajánlott tartalom

index

Napelem, szigetelés – indul a pénzosztás, le ne maradj róla!

Két uniós program jelent meg pénteken, a magyar lakosság számára összesen 115 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre kölcsön formájában a lakóépületek energetikai korszerűsítésére - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.