Napelem látja el árammal a karcagi ovit

Karcagon a Madarász Imre Egyesített Óvodában szerelte be az E.ON Hungária azt a napelemtáblát, melyet a Balaton Sound-on meghirdetett játékkal, és az azt követő szavazás révén nyert el az intézmény.

Mától minden ovis „naposnak” érezheti magát a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvodában. A polgármester, az intézmény vezetői és az E.ON képviselői ugyanis ünnepélyesen felavatták azokat a napelemeket, melyek mostantól árammal látják el az óvoda épületét. Idén, a Balaton Soundon hirdette meg az E.ON Hungária csoport nagyszabású játékát és a hozzá kapcsolódó szavazást. Az áram- és gázszolgáltató cég ugyanis azt vállalta, hogy ingyen szerel fel naperőművel valamilyen magyar közintézményt, ha a zenei fesztiválon kiállított E.ON Hajtóerőmű hintaszerkezetével termelt villamosenergia elér egy bizonyos mennyiséget. A bulizó magyar és külföldi fiatalok örömmel pattantak az E.ON Hajtóerőműre, utána pedig a társaság ügyfelei és facebookos követői több ezer szavazattal járultak hozzá a program sikeréhez. Végül a leadott voksok alapján a nyertes a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda lett, ahol az engedélyeztetés és a szükséges körültekintő műszaki felülvizsgálat után beszerelték a fotovoltaikus paneleket, és a szükséges vezérlőberendezéseket. Ennek révén az ovi szinte teljes egészében megtakaríthatja éves villanyszámláját, ráadásul az E.ON tízéves garanciát vállal a mintegy 6kW-os rendszerre.

„Ez a projekt megtestesíti mindazt, ami az E.ON-nak fontos a világban és Magyarországon is:  gyerekek, a fiatalok oktatása, ismeretszerzésük támogatása. Fontos számunkra környezetünk megóvása, az innovatív megoldások alkalmazása a fenntartható környezet és fenntartható gazdálkodás érdekében.” – mondta el Egyházi Nikoletta az E.ON Hungária csoport szóvivője.

„Egy kisgyermek, aki életének korai szakaszában ilyen létesítményben nő fel, és megismerkedik az energia, a környezetvédelem, a takarékosság, vagy éppen a tudatos viselkedés fogalmával, az élete későbbi folyamán is egészen máshogy áll hozzá ezekhez a kérdésekhez, érteni fogja az összefüggéseket, hogy az ember és tevékenysége miként lehet okosan része a minket körbevevő világnak. Emiatt is örülünk ennek a beruházásnak.” – mondta Szarka Lászlóné, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetője. Amennyiben valaki saját erőből vásárolná meg a Karcagon működő rendszert, körülbelül két és fél millió forintos költséggel, és tíz éven belüli megtérüléssel számolhat, ugyanakkor lemondhat a villanyszámlák befizetéséről.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.