Kezdőlap / Napelem és WIFI a buszmegállóban

Napelem és WIFI a buszmegállóban

San Francisco lakosai, ha kedvük tartja, a megállóban is netezhetnek, amíg a buszra várnak. Az új típusú megállókból 2013-ig összesen 1100 darabot helyeznek üzembe, melyek beépített napcelláiknak köszönhetően villamosenergiát is termelnek.

A tetőszerkezetbe integrált fotovoltaikus panelek látják el energiával a LED-eket és a Wi-Fi routert, valamint a fennmaradt energiát a helyi villamoshálózatba küldik. A város tervei szerint, miután mind az 1100 buszmegállót telepítették, összekötik őket, ezáltal egy kiterjedt hálózatot kialakítva és széles lefedettséget biztosítva.

Az új megállókat könnyű felismerni, védjegyük a rubinvörös vagy borostyán színű, hullámzó, napelemes tetőszerkezet, melyek a san franciscoi hegyeket valamint a szeizmikus hullámokat hívatottak illusztrálni. 40% posztindusztriális polikarbonátból újrahasznosított anyagot használtak fel az összeállítás során, illetve az acélvázak is 75%-ban újrafeldolgozott alapokból készültek. A környezettudatosság mellett a fenntarthatóság miatt is az említett anyagok felhasználását választották, hiszen így a későbbi karbantartás is egyszerűbb lesz. A polikarbonát tetőszerkezetet a 3form Materials Solutions tervezte, a fotovoltaikus nappaneleket pedig a Konarka Power Plastic biztosította. Egyik gyártónak sem volt korábbi tapasztalata a napelemek polikarbonátba ágyazásáról, mégis sikerült kidolgozni a megfelelő technológiát, mely egyedülállóan hatékonyan hasznosítja az energiát. Hamarosan szabadalmaztatják is a közös munka gyümölcsét.

napelemes buszmegálló

A megállók különleges designnal is büszkélkedhetnek, Olle Lundberg helyi építész terveit a korábban kiírt pályázaton választották ki. Lundbergnek ez az első civil projektje, eddig irodaépületeket és éttermeket tervezett.

„Tervezőirodánk már felhúzott néhány szép épületet a városban, ám ez a designterv most teljesen más, lehetőséget ad arra, hogy a városon otthagyjuk a kezünk nyomát. Buszmegállóink mindenütt ott lesznek, s remélem, a városkép ikonikus részeivé válnak”.

Ajánlott tartalom

Jó hír érkezett napelemes pályázatot keresőknek

Ha napelemes rendszer telepítéséhez pályázatot keres, ez a pályázat Önnek szól.

Nincs hozzászólás

  1. Gábor Mészáros

    Ez nem semmi! Milyen jó lenne, ha egyszer mi is olyan néppé változnánk akik megbecsülik az ilyen lehetőségeket.

  2. Nagyon jó ötlet!
    Olcsó WIFI telefont,hol vásárolhatok?