Napablak, szerves napelemmel

Napablak, szerves napelem-borítással átlátszó üvegen. Nem futurisztikus találmány, hanem már létező technológia: ez a Solar Window, amelynek révén egy ház ablakai kis elektromos központokká válhatnak.

A Solar Window olyan napelemes borítás, amely egyaránt kihasználja villamos energia termelésére a napfényt és a mesterséges fényeket (izzólámpákat és LED-et egyaránt). A fejlesztő a New Energy Technologies Inc., amelynek célja a Solar Window kereskedelmi forgalomba hozása nem csupán ablakokhoz, hanem olyan hatalmas üvegpanelekhez is, amelyeket az épületek üvegfalába illeszthetnek be, írja az energiacentrum.com.

Miután a technológia a mesterséges fény átalakítására is alkalmas, a cég beindította a SolarWindow Archictural Glass projektet is, amely érdes felületű, vagy díszített üvegpanelekkel egyszerre szolgálja a modern lakberendezést és az energiatermelést.

A technológia, amely rendkívül finom apró napcellák energia-termelő képességeit használja ki, alkalmazható már meglévő normál üvegablakokra egy rugalmas filmréteg felillesztésével. A gyártás sem túl költséges, mivel a kis napcellák előállítása nem magas hőfokon történik. E különleges napcellák vastagsága egy emberi haj vastagságának alig egy ezrede.

A tervek szerint a napablakok hamarosan 5 millió amerikai kereskedelmi épület és 80 ezer lakóegység energiaellátását javítják. A környezetbarát szerves anyagokból előállított napelemek ugyanolyan elektromos tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a szilikon, de kiválóan képesek „optikai módon” elnyelni a fényfotonokat, így fejlesztve elektromosságot és garantálva az átlátszóságot vezető polimereknek köszönhetően.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.