„Nagytakarítás” a lakásszellőztető rendszereknél

Lakásszellőztető rendszereink rendszeres karbantartást, tisztítást igényelnek, éppúgy, mint minden használati eszközünk.

A használat során mind a légkezelőgép mind a légcsatorna hálózat folyamatosan koszolódik, porosodik. A C3 Technik Studio kft. cikke felhívja a figyelmet, hogyan őrizhetjük meg az egészséges légállapotokat lakásunkban hosszú éveken keresztül. A lakásszellőztető rendszer kialakítása után nagy öröm birtokba venni a házunkat, és belélegezni a friss, por- és pollenmentes levegőt. Azonban, hogy ez így is maradjon, időnként a rendszer karbantartásra és tisztításra szorul. Ahogy a kialakításnál, úgy a tisztításnál is figyelmet kell fordítani a légkezelő gépre és a légcsatorna hálózatra egyaránt.

A légkezelőgép karbantartása

A légkezelőgépben elhelyezett szűrők folyamatosan porosodnak, koszolódnak. Ezért bizonyos időközönként, mint ahogy a porszívóknál is megszokhattuk, a szűrő cserére szorul. Sok gép ezt ki is jelzi idejében, általában a környezeti tényezőktől függően félévente kerül erre sor. Szűrőcserénél a befúváshoz és elszíváshoz szükséges szűrőket egyszerre kell cserélni! Az elkoszolódott szűrők veszélyes hulladéknak számítanak, ezért elszállításukról ennek megfelelően kell gondoskodni.

Ilyenkor a szűrők mellett azonban ajánlatos a hőcserélő tisztítását is elvégezni. Ilyenkor javasoljuk a hőcserélőt klímatisztító sprayvel átfújni, ezzel nemcsak megtisztítjuk, pormentesítjük, hanem fertőtleníthetjük is azt.

A légcsatornahálózat karbantartása

A légcsatornahálózat karbantartása is kiemelt fontosságú. Hiszen a nem rendszeresen karbantartott hálózatokban rengeteg por rakódhat le a csőhálózat alján. Ezáltal pedig elszaporodhatnak a baktériumok, gombák, melyek a légáramlat hatására bekerülnek a légtérbe. A levegőben felhalmozódott spórák, baktériumok belélegzése súlyos betegségeket idézhetnek elő, mint allergia, asztma, de akár a legionella is veszélyt jelenthet. A légcsatornahálózat alapos, szakember által végzett tisztítására 3-5 évente kerülhet sor. Ezt nagyban befolyásolhatja, hogy milyen környezetben található az épület.

Természetesen apró lépéseket mi is tehetünk, pl a légszelep eltávolítása után, a porszívóval is kicsit ki lehet tisztítani a csatlakozó dobozokat- légcsatornahálózat végszakaszait. Azonban ezek értelemszerűen nem teljeskörű tisztítások. A teljes légcsatorna tisztítás menete szakembert és megfelelő felszerelést igényel. Először felvétel készül a légcsatorna állapotáról, melyet vizsgáló robot készít. Lakások, családi házak esetén általában a száraz-, forgókefés légcsatornatisztítási módszer elegendő. A tisztítónyílásokon keresztül egy külön ventilátort kell csatlakoztatni, míg egy másik nyíláson keresztül már be lehet vezetni a forgó kefét, esetleg robotot. A légcsatornát több szakaszra osztjuk, és ezeket gondosan elválasztjuk egymástól egy ballon segítségével, hogy nehogy visszaszennyezzük a már elkészült szakaszt. A munka végén ismét videofelvételt kell készíteni a rendszerről, így ellenőrizhető a munka minősége. Ezzel a mechanikai tisztítással meg lehet szabadulni a lerakódott szennyeződéstől. Ezután pedig ajánlott a légcsatorna fertőtlenítését is elvégezni. Ebben az esetben aeroszolos fertőtlenítő formulát alkalmazunk.

Légszelepek tisztítása

A végpontoknál található légszelepeket is időnként tisztítani kell. Ezek típustól függően elmozdíthatóak, és a használati utasításnak megfelelően takaríthatóak. Airy légszelep esetén a légszelepben található hangszigetelő filter is cserélhető, ha már túlzottan elporosodik.

Ne hagyjuk hát magára a kiépített hálózatot! Fordítsunk kellő és rendszeres figyelmet a lakásszellőztető rendszerünk tisztítására, hogy a légkezelőgép élettartama hosszú és biztonságos használatot eredményezhessen, valamint a célként kitűzött egészséges légminőség is egy életen keresztül fenttartható maradhasson!

forrás: www.c3technik.hu

 

 

 

(támogatott tartalom)

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.