Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nagyobb naperőmű épül, mint egy paksi blokk
Tudj meg többet: Napenergia
index

Nagyobb naperőmű épül, mint egy paksi blokk

Marokkóban építik a világ legnagyobb naperőmű parkját, a négy blokkos Noor (Fény) erőművet. Ez az erőmű 580 megawattos teljesítménnyel fog üzemelni, de a teljes Ouarzazate-projektben az ország 2020-ra 2000 megawattnyi összteljesítményt akar előállítani napenergiából.

Az összehasonlítás kedvéért egy paksi blokk kapacitását a kétezres évek vége felé sikerült feltornászni 500 megawattra. A négyblokkosra tervezett Noor harmadik blokkjának 2017-re kell elkészülnie, és összesen 30 négyzetkilométeren feküdne a teljes erőmű. Összesen 240 ezer tonna széndioxid-kibocsátást spórolnak majd meg mindezzel évente.

Bár most arról számolt be a Guardian, hogy ismeretlen okból épp elhalasztották az első blokk tervezett átadását. Marokkóban mindenesetre nem állhat igazán sokáig az ügy, mivel az ország éves energiaellátásának 38 százalékát kell 2020-ra napenergiából fedezniük, és összesen megújuló energiaforrásból 42 százalékát. Marokkó egyébként Afrika egyik legnagyobb energiaimportőre, alig van saját földgázuk vagy kőolajuk.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

index

Uniós biztos: az Európai Uniónak 40 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig

A munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, az uniós gazdaság korszerűsítését szem előtt tartva, az Európai Uniónak 40 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig - közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa az Európai Bizottság energiafogyasztókra fókuszáló "téli energiacsomagját" ismertetve szerdán.