Nagyobb áradásokra és gyakoribb szárazságra figyelmeztetett a Fehér Ház klímaváltozás-jelentése

A korábbinál is nagyobb áradásokra, gyakoribb és tovább tartó aszályra és súlyos erdőtüzekre figyelmeztetett az Egyesült Államok különböző régióiban a Fehér Ház által kedden nyilvánosságra hozott Nemzeti Klímafelmérés.

“A klímaváltozás, amelyet korábban a távoli jövő problémájának gondoltak, határozottan bevonult a jelenbe” – hangzott a jelentés, amely rámutatott, hogy az ember okozta éghajlatváltozás és annak hatásai “tovább erősödnek” az országban.

A felmérés, amely a 2009-ben kiadott hasonló jelentést aktualizálja, több mint 300 szakértő munkáján alapul. Az összesítés része Barack Obama elnök azon, a második kormányzati ciklusával kapcsolatban kifejezett törekvésének, hogy segítsen felkészíteni az országot az átlaghőmérséklet és azzal együtt a tengerszint emelkedésére, valamint a korábbinál is szeszélyesebb időjárásra.

A jelentés publikálásával párhuzamosan a Fehér Ház kiadott egy közleményt is, amelyben gyors válaszlépéseket sürgetett.

“A Nemzeti Klímafelmérés megállapításai aláhúzzák, hogy sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozásból származó fenyegetések leküzdése, az amerikai állampolgárok és városok mai védelme, valamint annak érdekében, hogy fenntartható jövőt teremtsünk a gyerekeink és az unokáink számára” – hangzott a közlemény.

A jelentés az Egyesült Államokat régiókra lebontva határozza meg azokat a kockázati tényezőket, amelyek a klímaváltozás folytatódása esetén fellépnek majd. Az északkeleti területeken a tengerszint emelkedése, valamint a vasútvonalak és más infrastrukturális létesítmények víz alá kerülése várható. A Nagy Síkságon súlyosabb lesz a szárazság és a hőség. A nyugati régiókban az eddiginél is több erdőtűz fenyegeti majd a termőterületeket és a településeket.

A Fehér Ház szerdán egy egész hétig tartó eseménysorozatot indít útjára annak érdekében, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit. Ennek keretében egyebek Obama elnök meteorológusokkal találkozik majd és napenergetikai programokat indít útjára, Washingtonban pedig konferenciát tartanak a zöld építészetről.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.