Nagy valószínűséggel ez volt a legforróbb évünk

A World Meteorological Organization felmérése szerint 2016 még 2015-nél is forróbb év lehet, írja a BBC.

Az első kilenc hónap adatai alapján a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják, hogy az idei megdönti a tavalyi abszolút rekordot. A legfőbb ok a felmelegedésre még mindig a széndioxid-kibocsátás mértéke, ami 2016-ban is folyamatosan növekedett. A történelem 17 legforróbb nyarából 16-ot 2000 után mérték. A kutatást azért hozták ki előbb, hogy ezzel is segítsék a marokkói klímacsúcs résztvevőit, hogy valahogyan átverjék a párizsi klímaegyezmény főbb rendelkezéseit.  A helyzet annyira súlyos már, hogy Oroszország sarkköri részein 6-7 fokkal is melegebb van, mint az átlagnál, de hasonló a helyzet Alaszkában és Északnyugat-Kanadában is. A sarkköri jég egyre nagyobb méretekben olvad, illetve Grönlandon is hamarabb kezdett el olvadni, mint korábban. A változó klímának egyik súlyos mellékhatása, hogy a ritkaságnak számító természeti katasztrófák egyre gyakoribbá válnak. Ilyenek a hőhullámok, az árvíz, a tengerszint megemelkedése és trópusi ciklonokkal keveredő viharok.

A kutatók attól félnek, hogy a frissen megválasztott Donald Trump elnök klímaváltozást tagadó nézetei tragikus állapotba taszíthatják a bolygót, ezért is sürgeti többek között Barack Obama az egyezmény főbb rendelkezéseinek beindítását, mielőtt még Trump kezébe kerül az irányítás ,írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.