Nagy teljesítmény és kis fogyasztás – BMW i8

A BMW „i” kategóriás hibridje lehet az eddigi legelőrehaladottabb és legfejlettebb sportautó: nagy teljesítményével nem okoz több kárt a környezetnek, mint egy energiatakarékos, kisméretű személygépkocsi.

A BMW i8-at pehelykönnyűre tervezték: súlypontja alacsony, fele-fele arányban oszlik el a súlya és könnyű alkatrészei ellensúlyozzák félelektromos hajtóműjének nehézségét is. A BMW i8 hajtóműve két részből áll: elől az i3-as elektromos motorjának egy továbbfejlesztett, otthoni hálózatról is feltölthető változata, hátul pedig egy nagy teljesítményű, 220 lóerős, háromhengeres belsőégésű motor hajtja a járművet. Ezzel a hibrid rendszerrel mindössze 5 másodperc alatt képes 0-ról 100 km/órára gyorsulni, valamint elektromos üzemmódban 32-48 kilométert is képes megtenni. Aki viszont nagyobb utakra vinné a csodajárgányt, az rákapcsolhatja a turbódízel motort, mely egyetlen tankolással még legalább 400 kilométerrel megtoldja a hatótávot, és csupán 3 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként.

bmw ib

A BMW i8 első fényszórói lézeres technológia segítségével világítanak, amelyet manapság a személygépkocsi-világítás következő generációjának tekintenek. Nem véletlenül, hiszen a lézeres izzók a LED izzókhoz képest feleannyi energiával is képesek működni, ráadásul mintegy ezerszer erősebb fényt is tudnak szolgáltatni. Annak bizonyítékául, hogy a BMW i8 milyen lenyűgöző, az autót a Mission Impossible: Ghost Protocol című mozifilmben is láthattuk az utcákon száguldani.

bmw i8

Ajánlott tartalom

Az elektromos autózás felgyorsítását elősegítő akciótervről tárgyaltak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.