Autómentes sziget, napenergiával fűtött medence és egy BMX-klub, amely létrehozza saját villamos energia szükségletének ellátását – ezek a közösségek versenyeznek a Nagy-Britannia legzöldebb közössége címért.

Nagy-Britanniában díjazzák a zöldülést

Autómentes sziget, napenergiával fűtött medence és egy BMX-klub, amely létrehozza saját villamos energia szükségletének ellátását – ezek a közösségek versenyeznek a Nagy-Britannia legzöldebb közössége címért.

A British Gas Green Streets verseny győztese 100.000 fontos ( kb. 30.700.000 Ft ) nyereményben részesül. Az összeggel a jövőben tett zöld lépéseiket finanszírozhatják.
A pályázatot tavaly írták ki, és 14 projekt került kiválasztására. A kiválasztottaknak egy évük volt ötleteik megvalósítására.

Ben Fogle feltaláló pénzzel támogatja a kampányt. Azt mondta: -„Számos brit közösség fantasztikus.” Itt a végleges 14-es lista szereplőinek válogatása:
LLANGATTOCK GREEN VALLEYS: célja, hogy a kibocsátása lenullázódjon.
A Brecon Beacons falu tervei szerint saját napelemeket telepítene az iskola tetejére. További húsz házat szerelnének fel alternatív energiaforrásokkal, melyek saját magukat látják el.

Beccles Lido: A Suffolk falunak tavaly kellett lemondania a strandjáról, de a vezetés engedélyezte a helyi csoport számára, hogy újranyissa azt. A Beccles Lido Green Streets projekt keretein belül a medence vizét napenergiával fűtenék.
Bradford Bmx Bandits: A pálya fényszórói elég költségesek, de a klubot most különböző technológiákkal szerelnék fel.
Tackley falu: A falu boltjának, központjának és két templomának adományokra kell támaszkodnia, aminek segítségével ki tudja fizetni a villany számláit. A községháza tetejére napkollektorokat szeretnének telepíteni, mely elegendő energiát generál ahhoz, hogy ellássa a fő épületeket. A falu –mely Oxfordtól nem messze található – hőszivattyú segítségével még több energiához juthatna.

Horncastle: Négy olyan közösségi épület található ebben a városban, melyet óvodaként és családi központokként használnak, valamint napelemekkel szerelnék fel őket. A csoport fiatalokat is oktatna az energia-megtakarításra.
Easdale-sziget: Skócia nyugati partjánál található az autómentes környezettudatos sziget. Jelenleg a sziget 70 lakója hőszivattyút kíván telepíteni, hogy lehetővé váljon a földi forrásból származó villamos energia-termelés.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.