Nagy-Britannia: a zöld energia a jövő – növelik a beruházásokat

Egymilliárd fontot fektet a brit Zöld Befektetési Bank a partmenti szélerőművek feljesztésébe. Az állami tulajdonú pénzintézet további, hosszú távú befektetőket keres a megújuló energia alap bővítéséhez.

Májusban az Európai Bizottság engedélyezte a Green Investment Banknak, hogy a privát szektor bevonásával pénzügyi alapokat menedzseljen. Nagy-Britannia jelenleg 3,6 gigawatt energiát termel a partmenti szélfarmokon. A megújuló energiaforrásokkal évente 3 és félmillió tonnával csökkenthetné a szén-dioxid kibocsátását, ez annyit tesz, mintha másfél millió autóval kevesebb járná az utakat. A szélfarmokon termelt energiával hárommillió háztartás áramellátását látnák el. A bank jelentése szerint összesen 2014 márciusáig két és félmilliárd fontot fektettek 18 különböző környezetbarát beruházásba.

Az edinburgh-i központban azonban arról is beszámoltak, hogy a fejlesztések többsége még folyamatban van, ami eddig 5,7 milliárd font működési veszteséget okozott.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.