Nagy a baj: rekordméretűre zsugorodhat az arktiszi jég

A mérések kezdete óta soha nem látott mértékűre zsugorodhatott a nyáron az északi-sarki jégtakaró tudósok előzetes számításai szerint.

A jégtakaró korábbi legkisebb kiterjedését 2007-ben jegyezték fel, Rüdiger Gerdes német professzor szerint azonban most annál is kisebb értékre lehet számítani. Négy évvel ezelőtt 4,3 millió négyzetkilométernyi területet borított jég, az idei számot szeptember végén tudják megmondani a német Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet (AWI) kutatói. A szakemberek műholdfelvételek révén követik nyomon, hogy még milyen mértékű olvadás zajlik a napokban. A jégpáncél olyannyira felhasadozott, hogy a napsugarak fel tudják melegíteni a víz felső rétegét, ami tovább fokozza az olvadást – mondta Gerdes, az AWI munkatársa, hozzátéve, hogy a jég fogyatkozása természetes okok mellett az éghajlatváltozásra is visszavezethető.

 

Más kutatók is negatív rekordot várnak az idei évtől, de most más képet festhet a jégtakaró fogyatkozása, mint 2007-ben. Lars Kaleschke, a Hamburgi Egyetem tudósa szerint ezúttal a Laptyev-tengerben, Oroszország északi részén mutatkoznak feltűnően nagy kiterjedésű jégmentes területek. A lyuk augusztus elején tűnt föl, egyre hízik, területe már Hollandiáéval vetekszik. A tudós ugyanakkor két másik tényezőre is felhívta a figyelmet a sarkvidéki jéggel kapcsolatban. Az egyik, hogy 2011 nyarán mérések szerint ha hajszálnyival is, de nőtt a jég vastagsága, az átlagérték jelenleg 90 cm (2001-ben még hozzávetőleg két méter volt). A másik, kevésbé jó hír, hogy a jégmentes vízen zajló hajózás miatt magasabb a víz hőmérséklete, ami szintén fokozza az olvadást.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.