Muzsikaszó az egykori textilgyárban

Mind nagyobb számban árválkodnak a megszűnt, felszámolt, immáron már nem működő gyári üzemek. Új hasznosításukra mindmegannyi példa akad világszerte.

Ezúttal egy zenei központ létesítéséről szólnak a tudósítások, amelyet egy volt textilgyári csarnokban alakítottak ki. A használaton kívüli üzemből valóban meseszép művészeti stúdiót “varázsoltak” a tervezők. A helyszín, Brüssszel és a belgák méltán büszkék arra, hogy a hajdani textilgyár minden négyzetméterét természetes fény ragyogja be. Alapvetően új jelleget kölcsönöz az épületnek az a két fontos beavatkozás, amelyet az üzem épületében végrehajtottak. Első mozzanatként egy óriási ötszögletű nyílást alakítottak ki a tetőn, amely nagyon sok természetes fényt enged be a több mint négyezer négyzetméteres épületbe. Ez a megoldás az energiatakarékossági stratégiát is szolgálja, amellett hogy az esztétikai szempontoknak is kiválóan megfelel. Mint minden régi épület átalakítása során, itt is megmentették azokat az értékeket, amelyek beleillettek az új felújítási koncepcióba. Ezúttal a patinás öreg, gyönyörű sárga téglákat használták fel a teljes épület burkolóanyagaként. Ami a hajdani üzem jelenlegi funkcióját illeti, az új zenei központ használható zenei stúdióként, de az egyedi kivitelezésű épület helyszíne lehet sokféle egyéb rendezvénynek is.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.