Hány ember kell egy szélerőmű lapát felemeléséhez?

Több mint 100 tüntető cipelte Londonban a Tate Modern múzeumba azt a másfél tonnás szélerőmű-lapátot, amellyel tiltakozni kívántak a galéria British Petrol általi szponzorációja ellen.

A 27 méter hosszú lapát, amelyet egy használaton kívüli wales-i szélerőműből szereltek le, a Liberate Tate csoport vitte át a Temze Millenium-hídján, mielőtt hivatalosan átadták a múzeum igazgatóságának, mint „az állandó gyűjtemény leendő darabját.” (Aiolus News) A csoport szerint a közvélemény rossz néven veszi, hogy több művészeti intézmény, mint hajlandó elfogadni a BP „piszkos pénzét”. Az erről szóló petíciót több mint 8000-en írták alá. A Sir Nicholas Serota igazgatónak címzett nyílt levél hangsúlyozza: ellentmondás van a Tate klíma-elkötelezettsége és egy olyan céggel való összefonódás között, amely katasztrofális jövőt és egy idejétmúlt energia-modellt kínál a világnak.
Néhány hónappal a Deepwater Horizon olajplatform 2010-es Mexikói-öbölbeli balesete után a Liberate Tate nyilvános tüntetésekbe kezdett a Tate és a BP megállapodása ellen. Előfordult, hogy több hordó szörpöt öntöttek végig a múzeum lépcsőjén egy fogadás alkalmával, máskor egy meztelen performance-művészt kentek be olajra emlékeztető anyaggal, és hélium-ballonokat engedtek fel a levegőbe, rájuk akasztott döglött halakkal. A szélerőmű lapátot egyelőre a Tate biztonsági stábja őrzi, kiállítását nem tervezik a múzeumban.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.