Műtrágya helyett bioszén

Magyarország az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszfát gyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítójává is válhat.

A 2015. szeptember 30-án lezáruló magyar vezetésű, tervezésű és az EU28 tagállamra kiterjedő Refertil-projekt sikeresen új 3R bioszén/biofoszfát technológiát és újrahasznosított termékeket fejlesztett ki és tesztelt le. Az új technológia és biotermékek új technikai, gazdasági és környezetvédelmi megoldást jelentenek az Unió nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére; a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás növelésére, mondta el a projekt vezetője. Az első bioszén hatósági engedélyt (kertészeti termésnövelő és talajjavító biogazdálkodási termékekre) Európában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adta ki a Terra Humana Kft. részére. Ennek megfelelően a NÉBIH, Európában egyedülálló módon, részletes hatékonysági és élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálatot végzett el, amely eljárás elsődleges hatósági referenciaként és útmutatóként szolgál az EU Bizottság számára és más tagállamok bioszén hatósági engedélyeztetési eljárásaihoz is. A mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás téma kiemelt fontosságára való tekintettel a szeptember 25-én szervezett konferencia fővédnökségét Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a látta el.

„A NÉBIH számára is az az egyik legfontosabb cél, hogy a jó minőségű élelmiszert a környezet megóvásával állítsuk elő. Ennek kitűnő példája a Refertil-projekt, amely rengeteg lehetőséget hordoz, és követendő példaként szolgál mindenkinek!” –mondta el Jordán László, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, aki úgy vélekedett, hogy új irányba kell terelni a mezőgazdasági talajbiztonságot, növényvédelmet illetve a tápanyagellátást, tápanyag-gazdálkodást.

A Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere címet viselő szeptember 25-én megrendezett tanácskozás az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdasága által lerontott talajminőség javítását és új élettel való megtöltését megoldó európai programról szólt. Az EU eltökélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának a felfuttatására, aminek fontos célja a műtrágyák és vegyszerek használatának jelentős csökkentése és biztonságos biotermékekkel történő kiváltása. A REFERTIL feladata a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése és EU jogharmonizációja – mondta el Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője a projektzáró konferencián, amelyen a NÉBIH elnökhelyettese mellett megjelentek a Magyar Tudományos Akadémia és fontos hazai nagyvállalatok képviselői is.

A Refertil-projekt egyik legfontosabb terméke, az ABC (Animal Bone bioChar, vagyis az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, vagyis biofoszfát) 2–5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. Pirolízissel, vagyis magas hőfokú szenesítési eljárással állítják elő, levegő kizárásával. A bioszén talán legfontosabb előnyös tulajdonsága, hogy az élővilág számára nélkülözhetetlenül fontos foszfortartalma annyira magas (30% P2O5), hogy esetenként teljes mértékben is helyettesítheti a foszfátműtrágyát. Ez utóbbi az egészségre ártalmas nehézfémeket is tartalmazhat (kadmium, urán).

Edward Someus elmondta, hogy az Európai Unió már régóta célul tűzte ki kutatásfejlesztési programjain keresztül a mezőgazdasági (szalma, kukorica, trágya, stb.), erdészeti (fafeldolgózóipari) és élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítását. Különös jelentőséggel bír a csontliszt, mivel a táplálék útján felvett foszfor főként a csontrendszerben koncentrálódik.

A Refertil-projekt Someus szerint azért nyit új technikai, gazdasági, környezetvédelmi és jogi lehetőségeket, mert ez a technológia és bioszén termékcsalád biztonságosabb, olcsóbb és legfőképpen hatékonyabb, mint minden eddig ismert bioszén megoldás. Mindezeken túlmenően az új technológia a zéró emissziós megoldás lehetőségét is magába foglalja. Az ABC újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítja annak természetes egyensúlyát, ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort (szemben a műtrágyákkal, amelyekre a gyors és környezetszennyező foszforkioldódás a jellemző). A Refertil bioszén-biofoszfát megoldással növekszik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás fenntarthatósága, valamint bővül a bioalapú agrárgazdaság.

A tápanyag gyors kioldódásának a megakadályozása különösképpen fontos nemzeti érdek a Kárpát-medencében az érzékeny vízbázisok védelmében. A bioszéntermék a csont szerkezetéből adódóan üreges (makroporózus), ami magas víz- és tápanyagmegtartó képességet eredményez, és pozitív hatással van a talaj mikrobiológiájára is (ezek a tulajdonságok a szintetikus műtrágyák esetében nem állnak fenn!)

A fenti megállapításokat egy független, magyar vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. akkreditált vizsgálatai is alátámasztották. Palotai Zoltán, a laboratórium környezetvédelmi üzletágának vezetője elmondta, hogy a magyar vezetésű program sikerét több tényezőnek is köszönheti: környezetbarát, biztonságos és újrahasznosított terméket állít elő, az új technológia termelése csökkenti a hagyományos foszfát műtrágyák használatát (elsősorban a kertészeti iparágban), növeli a termés értékét és mennyiségét, megoldást jelenthet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban keletkező hulladékáramok kezelésére, és csökkenti az Unió foszfátkitettségét. Mindemellett a rövidesen megújuló európai 2003/2013/EK műtrágyarendelet bioszén jogharmonizációja és standardizációja is elsősorban Refertil-projekt eredményeire épül.

Ahogy a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a független hazai laboratórium szerezte meg az akkreditált státuszt Európában, úgy a NÉBIH is az első hatóság, amelyik alapos vizsgálat után engedélyezte e termékeket. Mindez tovább erősíti a projekt európai sikerét.

A Refertil-projekt és a mögötte álló ipari léptékű bioszén technológia ugyanis várhatóan nagy léptékű nemzetközi iparággá fejlődik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás gazdaságos fenntarthatóságának az irányában. Mivel a technológiát Magyarországon fejlesztették ki, ezért amennyiben sikerül magyar befektetést realizálni az első mintaüzem 2016-os felállítására, akkor Magyarország már 2017-ben az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává és elsődleges ipari gyártó/beszállítójává válhat, ami hosszú távú stratégiai pozíció! Mindez részben megoldást jelenthet az Unió nagymértékű foszfátkitettségének csökkentésére, emellett jelentős gazdasági hasznot jelent az országnak, kifejezetten fejleszti a hazai kertészeti és gépgyártási export iparágakat, illetve tekintélyes mennyiségű munkahely létrejöttét eredményezheti, és nagy lendületet adhat a magyar agráriumnak is!

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.