Mutatjuk a jelenlegi pollenhelyzetet

Szerdán és csütörtökön is csak kismértékű emelkedést regisztráltak a mérőállomások.

A hét elején összességében ismét alacsony volt a pollenterhelés – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a Facebook-oldalán. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban csak a fenyőfélék virágporát regisztrálták. Tüneteket okozó mennyiségben jelent volt még a pázsitfűfélék virágpora, továbbá néhány helyen a tölgy és a kőris. Budapesten az eperfafélék, Zalaegerszegen a platán, Miskolcon a nyír pollenszemei is okozhattak tüneteket az arra allergiásoknak – írta az ÁNTSZ. A pollenszezon az idén később kezdődött, mint tavaly. A viszonylag enyhe tél következtében korán elindult ugyan az elsőként virágzó fák pollenszórása, a kései fagy miatt azonban ez a folyamat még azelőtt véget ért, hogy a pollenterhelés elérte volna a tüneteket okozó szintet.

Márciusban melegebb volt, mint tavaly, ennek hatására sok fa korábban kezdte szórni virágporát, és erősebb is volt a terhelés, mint 2011-ben. Áprilisban azonban ismét hidegebb, csapadékosabb időszak következett, így az ekkor virágzó fák, mint a bükk, a dió és az eper pollenszórása kisebb volt. Emellett a legfontosabb kora nyári allergének, a pázsitfűfélék virágzása is csaknem egy héttel később kezdődött, mint tavaly. Mint megjegyezték, az elmúlt öt évet vizsgálva 2010-ben volt a legerősebb a pollenszezon. Akkor, erős ingadozással ugyan, de márciustól egészen április végéig erős volt a terhelés. A legkevésbé a 2008-as év viselhette meg az allergiásokat. Az idén eddig márciusban volt a legmagasabb az átlagos terhelés – írta az ÁNTSZ. Mindeközben a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felhívta a figyelmet, hogy a nyári szezon egyik legjellemzőbb allergén növénye, a parlagfű szélvédett, napos helyeken már most eléri a 20-30 centiméteres magasságot.

Az Allergia – parlagfű-kerekasztal csütörtöki ülésére az Országgyűlés képviselői irodaháza melletti parkból néhány tövet hoztak is a résztvevők – írta az egyesület, kiemelve: a Parlament környékén talált példányokat “a legszakszerűbb módon, gyökerestül kihúzták”. Ettől eltekintve az ülésen részt vevő kormánypárti és ellenzéki képviselők, a kormányzatnak a témáért felelős tisztségviselői, a szakintézmények munkatársai és “aggódó civilek” valamennyien üdvözölték a kormány véglegesítés előtt álló parlagfű-stratégiáját, amely 2020-ig határozza meg a teendőket – olvasható az egyesület közleményében.

Ajánlott tartalom

Az EU környezetvédelmi jogszabályokat hagyott jóvá

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.