Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy: környezetvédelmi rendezvény Keszthelyen

Tisztított hulladékkal feldíszített kukákból álló, rendhagyó kiállítással Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy címmel ismeretterjesztő rendezvénysorozat kezdődik Keszthelyen a Csány-Szendrey művelődési központban csütörtökön.

Az előzetesen kiosztott, vadonatúj hulladékgyűjtőkön az általános iskolások fantáziájuk szerint készítették el a jeleneteket ábrázoló installációkat. A programban részt vevők környezetvédelmi előadások, kiállítások, interaktív játékok és vetélkedők segítségével ismerkedhetnek meg a környezettudatos életmóddal és annak fontosságával.
“A rendezvénysorozat célja, hogy a keszthelyiek szebb, tisztább, fenntarthatóbb városban élhessenek. A fogyasztási szokások, a hulladék elhelyezése, újrahasznosítása nagyban befolyásolja, hogyan viszonyulunk a környezetünkhöz” – mondta Kepli József, a keszthelyi önkormányzat kabinetvezetője szerdán az MTI-nek. Mint hozzátette, a Balaton-parti városban számos eredményt sikerült elérni a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás területén. Hosszabb ideje szelektíven gyűjtik a hulladékot is, de ugyanakkor az is többször bebizonyosodott, hogy megfelelő tájékoztatás, gyakorlati ismeretek nélkül hiába adottak a lehetőségek.

A lakossági hulladék gyűjtése kicsit komplikált – magyarázta Kepli József. – Nem mindegy, hogy milyen tasakot használnak, mi és hogyan kerül a szelektívkukába, hogy a biohulladékkal megtöltött zacskókat napfénytől elzárva vagy betemetve tárolják.
A kabinetvezető megemlítette, hogy az ismeretterjesztő programok mellett eszközbeszerzésre is sor kerül. Zacskókat, állványokat, dobozokat helyeznek el városszerte azokon a helyeken – parkokban, sétányokon -, ahol a leginkább elvárható a gazdáktól, hogy összeszedjék kedvenceik után a kutyapiszkot.

Májusban a civil szervezetek bevonásával tisztítják meg a hulladéktól a Balaton-partot. A városüzemeltető ezt a feladatot ugyan időről időre elvégzi, de nagyobb összefogással a legeldugottabb helyekre is el tudnak majd jutni. A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedést ösztönző kampányra 95 százalékos támogatást, mintegy 12,5 millió forintot nyert a város a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán. Az önrészt az önkormányzat biztosítja.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.