Munkára fogták a berekfürdői termálvíz-kutak kísérőgázát

Elkészült a berekfürdői termálvíz-kutak kísérőgázát, a metánt munkára fogó, 125 millió forintos európai uniós támogatást élvező beruházás; a megépült kísérőgáz-hasznosító üzem a gázból villamos- és hőenergiát állít elő – közölte Szabados Tibor, a Berekfürdő Energia Termelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője az MTI-vel.

A szakember elmondta: hazánkban több, mint 1300 termálvíz-kutat tartanak nyilván, a forró vizet főként a termálfürdők használják. A berekfürdői strandot ellátó két termálkútnál a víz kinyerése során kísérőgázként felszínre jutó metán súlyos környezetszennyező. A levegőbe kerülve hozzájárul a légszennyezés és a szmog kialakulásához, ráadásul a szén-dioxidnál 21-szer erősebb üvegházhatással rendelkezik.
A beruházás révén körülbelül 14 ezer tonna szén-dioxidnak megfelelő gázkibocsátás előzhető meg évente a gyógyfürdőhelyen. A KEOP keretében 125 millió forinttal támogatott projekt keretében a kísérőgázból villamos- és hőenergiát állítanak elő, miközben csökkentik a környezetszennyezést. A villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítik, a hőenergiát pedig a környező épületek fűtésére használják.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.