Munkahelyteremtő ghánai naperőművek

A megújuló enegiaforrások hasznosítására vonatkozó projektek egyre nagyobb teret nyernek, mind szélesebb körben valósulnak immáron nemcsak a nyugati világban, hanem a fejlődő, a feltörekvő országokban is.

A jövőben a gazdaságilag fejlett kontinensek mellé felsorakozik Afrika is, ahol ugyancsak elsődleges szempontként ügyelnek a nemzetgazdaságban a fenntarthatóság gyakorlati kivitelezésére, azaz privilégizált helyet kapnak azok a nagyszabású beruházások, amelyek a megújuló energiaforrásokra “támaszkodva” újszerű gazdaságfejlesztő programokat juttatnak érvényre. Példa erre a Ghána, ahol hat, egyenként száz megawattos nepenergiát hasznosító erőművet terveznek. A nagyméretű építkezés természetesen itt is a fenntarthatóság jegyében zajlik, kibővítve egy olyan napelem gyárral, amelynek termékei a szomszédos államok egyre népszerűbb napenergia hasznosítást szolgáló beruházásait is elősegítik.

A tervek szerint 2014 nyarán veszi kezdetét az építkezés és a hiradások arról is beszámolnak, hogy egy esztendőre teszik a munkálatok befejezését. A projekt megvalósításának értékét az is növeli, hogy általa üzemenként háromszázötven embernek biztosítanak munkalehetőséget, azaz mintegy 2000 főnek teremtenek munkahelyet az erőmű, illetve a napelem gyár beüzemelésével.

-

Nem mellékes szempont, hogy a munkavállalók számára különböző képzéseket indítanak, amely nemcsak a szakképzett emberek számát növeli majd, de ez az ésszerű kezdeményes nyilvánvalóan kihat a dolgozók életminőségének javítására is. Az ország gazdaságfejlesztésére tekintélyes mértékben kihat ez az Afrika szerte példaadó beruházás, hiszen ha ezt a jelenlegi legfontosabb céljukat elérik, megvalósul a kitűzött projekt, akkor a jelenlegi 2100 MW energiatermelő kapacitással szemben, 2016-ig 5000 MW-ra nő az ország energiatermelő képessége.

forrás: zoldtrend.hu

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).