Munkahelyek tízezreit veszélyeztetik az elektromos autók

Az elektromos autók terjedése több tízezer autóipari munkahelyet veszélyeztet Németországban.

Ferdinand Dudenhöffer, a duisburgi egyetem professzora, a CAR autóipari kutatóintézet vezetője szerint csak az autóipari beszállítóknál 75 ezer állás kerül veszélybe és ezek közül is 20 ezer a Volkswagen radikális szerkezetátalakítása miatt. A legtöbb beszállító ugyanis belsőégésű motorokhoz szállít alkatrészeket. Dudenhöffer szerint a munkahelyvesztés elkerüléséhez az elektromos autók értékének nagy hányadát adó alkatrészeit, akkumulátoregységeket, akkumulátorcellákat kellene Németországban gyártani. A német Manager Magazin szakmai körökből származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az ágazat 2025-ig több mint 100 ezer alkalmazottat fog veszíteni Németországban, vagyis az autógyártóknál és a beszállítóknál minden nyolcadik állás meg fog szűnni.

A Daimler üzemi tanácsának elnöke, Michael Brecht szerint pedig a motorok és a sebességváltók gyártásában hét munkahelyből csak egy fog megmaradni. Arra szólította fel ezért a Daimler vezetését, hogy az elektromos autók gyártására való átállás miatt keletkező új munkahelyeket ne adják át automatikusan harmadik félnek. A Bosch vállalattal közösen folytatott villanymotorgyártást például a Daimlernek teljes egészében át kellene vennie. A Daimlernél összesen mintegy 30 ezer, motorgyártásban és hajtásláncgyártásban foglalkoztatott alkalmazott sorsáról van szó.  Egy tízmilliárd eurós fejlesztési programnak köszönhetően a stuttgartiak termékpalettáján 2025-ig a tervek szerint már több mint tíz elektromos jármű lesz. A sorozat első példánya, az EQ jelű és több mint 500 kilométeres hatótávolságú kompakt SUV 2019-ben gördül majd le a brémai üzemben a szerelőszalagról.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.