Munkába álltak az elektrotaxik Tokióban

A világon elsőként munkába álltak az első elektrotaxik Tokióban hétfőn.

Az autók elemeit percek alatt ki lehet cserélni, így ez nem jelent akadályt közlekedésükben. A japán fővárosban egyelőre három elektrotaxi rója az utakat egy 90 napos kísérleti program keretében. A projekt a japán energiaügyi hatóság és az elektromos autókra specializálódott amerikai Better Place elnevezésű vállalat közös munkája.
A többi elektromos járműtől eltérően a Nissan gyártásában készült autók esetében nem kell feltölteni az elemeket. A lemerült tápegységeket ki kell cserélni, ez alig egy percet vesz igénybe – számolt be a tesztprogramban részt vevő egyik taxivállalat tulajdonosa. A cserére különleges töltőállomásokon kerül sor, az elemeket gépi úton cserélik, a vezetőnek ki sem kell szállnia az autóból.

A japán főváros utcáin 60 ezer taxi közlekedik – a tokiói a világ legnagyobb taxiflottája. A taxik naponta akár 300 kilométert is megtesznek a nagyvárosban. És bár csak az autók számának két százalékát teszik ki, az éghajlatra káros üvegházgáz-kibocsátás 20 százaléka a taxik számlájára írható.

Elektro taxi

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.