Működőképes cégként adnák el a rétsági napelemgyárat

Működőképes cégként akarják eladni a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft.-t, mert a felszámolási vagyon értéktelen lesz, ha azt nem tudják egyben tartani.

Balázs Miklós felszámoló elmondta: a múlt év nyarától felszámolás alatt álló napelemgyárat még nem hirdették meg értékesítésre.

A folyamatot nehezíti, hogy három érdekelt van a felszámolásban érintett vagyonban – tette hozzá.

Mint Balázs Miklós ismertette: a Heliogrid a TDK-tól bérelt ingatlanban működött, és az idegen tulajdonon 550 millió forint forgalmi értékű beruházást végzett. A gépsort a napelemgyár a Fortis Lizingtől lízingelte, ezzel a céggel is egyeztetnie kell a felszámolónak.

A felszámoló közölte: együttesen keresnek majd vevőt, így három eladó lesz.

A meghirdetésre még nem került sor, de egy érdeklődő befektetői csoport már részt vett egy egyeztető tárgyaláson – mondta.

A rétsági napelemgyárban 2009 júniusában szűnt meg a gyártás, azóta a 36 alkalmazott munkaviszonyát megszüntették.

Az 50 millió forintos napelemkészlet egy részének eladásából fizették ki a dolgozókat, jelenleg még 20 milliós készlet van a birtokukban – mondta Balázs Miklós.

A Nógrád megyei gyár tíz hitelezőnek 122 millió forinttal tartozik.

A 16,5 milliárd forintos beruházást 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte.

Mint a felszámoló elmondta: félig kész üzemről van szó, négy gyártósort terveztek, de csak egyet telepítettek a felszámolás megkezdéséig.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.