Működik a napenergiás űrvitorla

A Planetary Society azt írja a honlapján, hogy sikerrel tesztelték a napenergia hajtotta vitorlát az űrben. A projektet elindító cég járműve, a Lightsail 19 napja van az űrben; azóta majdnem teljesen kibontotta a napvitorláját – írja az MTI.

A cég ügyvezetője, Bill Nye szerint a napenergia hajtotta vitorlákkal demokratizálhatják a világűrt; a Lightsailből sosem fogy ki az üzemanyag, mert a Nap mindig süt. A napvitorlákat használó űrhajóval aszteroidák és üstökösök nyomába eredhetnek, vagy megfigyelhetik a nagy erejű napkitöréseket.

A Mylar nevű vitorla teljesen kinyitva akkora, mint egy nagyobb szoba: a fényes felülete 32 négyzetméter. A május 20-i induláskor a vitorlát kis dobozzá hajtogatták össze, és az amerikai légierő egyik rakétája juttatta az űrbe másodlagos rakományként.

Amikor a Lightsail elérte a világűrt, több szoftveres probléma merült fel, amiket a földi irányítók napokon keresztül próbáltak megoldani. Végül a napvitorla a harmadik próbálkozásra vasárnap kinyílt. A Planetary Society csak azután nyilvánította sikeresnek a küldetést, hogy megérkezett a kép a kibomlott vitorláról.

A Lightsail a hét végén éri el visszaútján a földi légkört.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.