Működik a kávémeghajtású autó

Néhány technikai probléma ellenére teljesítette a célul kitűzött 376 kilométeres távját a kávémeghajtású brit autó.

A Jem Stansfield, a BBC műsorvezető-feltalálója által készített és vezetett jármű Londonból indult és meg is érkezett céljához, a brit tudósok és tervezők fesztiváljára Manchesterbe – olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).
Az átalakított Volkswagen Sciroccót hatvan kilométerenként kellett újratölteni. A jármű motorja folyékony kávéőrleményt használt biomasszaként – ez hajtja benzin helyett. Sebessége elérte a 96 kilométer/órát. A teljes táv alatt összesen tizenegyezer eszpresszóhoz elegendő kávét használtak fel működtetésére.

Stansfield elmondása szerint az általa készített autóval azt szerette volna bemutatni, hogyan hasznosítható az alternatív energia. “Mindenki felismeri, mekkora lendületet képes adni az embernek a koffein, de nem sokan gondolnak arra, hogy elég energia van benne ahhoz, hogy egy autót is mozgásba hozzon” – hangoztatta.
A műsorvezető nagyon fontosnak tartja megértetni a gyermekekkel, hogy “az energia nem egy titokzatos dolog, ami egy kapcsoló felkattintásával vagy egy pedál megnyomásával egyszerűen ott terem, ahol szükség van rá”. Véleménye szerint a világnak az energiaforrásokat illetően nagy kihívásokkal kell megküzdenie, ezért egyre inkább ösztönözni kellene a gyermekeket is arra, hogy használják fantáziájukat az alternatív energia kérdésében.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.