Műanyagot esznek az olasz halak

Az olaszországi Elba-szigeténél gyűlik össze a Földközi-tenger műanyag hulladéka: a környezetvédők a halászokkal szövetkezve igyekeznek megtisztítani a tengert.

Halak helyett műanyag üvegek, poharak, kupakok, tubusok és főleg nejlonzacskók úsznak a Földközi-tengeren, az általuk okozott szennyezettség – az áramlatok miatt – a Tirrén-tenger északi részén, Elba partjainál telítődik. Itt az átlagosan mértnél nyolcszor több a műanyag hulladék: 829 ezer darab jut minden négyzetkilométerre – mondta Mario Tozzi, az Elba-szigetére is kiterjedő toszkán tengeri park elnöke.  A geológus a La Repubblica napilap firenzei kiadásában közölte, hogy hadjáratot indít a tenger megtisztítására. “Gyorsan kell cselekedni, a halak szervezetében nő a vegyi anyagok mértéke” – hangsúlyozta. Először az Elbán élőket akarja ránevelni a szelektív hulladékgyűjtésre, amely a szigeten jelenleg nem haladja meg a tíz százalékot. Másrészt a halászok segítségét kérte, ugyanis a tengert a legjobban a halászhálók “takarítják”: óránként négy kilogramm hulladékot tudnak összeszedni. A környezetvédelmi vállalkozás a bibliai ihletésű Gionha nevet kapta, és a Toszkánához, Liguriához, Szardíniához és Korzikához tartozó tengerrészeket érinti. Már csak a kihalászott műanyag hasznosítására kell pénzt találni.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.