Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Műanyag-újrahasznosító üzemet építenek Tatabányán
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Műanyag-újrahasznosító üzemet építenek Tatabányán

A tatabányai műpadlógyár PVC-hulladékát teljes egészében újrahasznosító üzemet épít Tatabányán a győri Graboplast – mondta el a vállalat műszaki igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Erdő András arról tájékoztatott, hogy már a napokban megkezdődik a 800 millió forintos beruházás, amely a tatabányai gyár egy új, 600 négyzetméteres csarnokában kap helyet. A létesítményt várhatóan 2013 februárjában adják át. A gyártási hulladékot és a nem megfelelő minőségű PVC padlót centiméteres darabokra aprítják és folyékony nitrogénnel mínusz 50 és 100 fok közé hűtik le. Az üvegkeménységűvé vált anyagot porrá őrlik, így az visszadolgozható a késztermékbe – ismertette az eljárást a műszaki igazgató. Az eljárást kidolgozó fejlesztők számos kísérlet után találták meg azt a szemcsenagyságot, amelynél az őrlemény visszadolgozható a késztermékbe. A mélyfagyasztásra azért van szükség, mert ezzel elkerülhető a műanyag őrlésénél fellépő kenődés.

Ajánlott tartalom

Koronavírus – Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban

Az új koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások után egyértelműen csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban a friss adatok szerint.