MTA: jobb az új termék, mint a biodízel

A hagyományos biodízelnél nagyobb értékű bioüzemanyag állítható elő növényi olajokból annak az új, heterogén kataliktikus eljárásnak az alkalmazásával, amelynek kifejlesztésében az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézete is részt vesz – közölte lapunkkal Valyon József igazgató.

Az eljárás szabadalmaztatása már tart. A növényolajból olyan szénhidrogénelegyet, úgynevezett zölddízelt állítanak elő, amely önmagában is használható motorhajtó anyagként, de adagolható a hagyományos dízelhez is, javító összetevőként. Mindez azért fontos, mert a növényolajok és -zsírok fő alkotórészei, a trigliceridek átészterezésével előállított, biodízel néven ismert motorhajtó anyag sem kalorikus értékét, sem eltarthatóságát és hidegfolyási tulajdonságait tekintve nem egyenértékű a hagyományos dízelolajjal. A Mollal, a PANNON  Egyetemmel és az Olajtervvel végzett fejlesztés első szakasza a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos-programjának a támogatásával 2009-ben lezárult. E program az alkalmas katalizátorok, katalizátorkombinációk és reakciókörülmények meghatározását, valamint az eljárás kísérleti üzemi megvalósítását foglalta magában.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.