Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Most vehet magának magyar olajmezőt

Most vehet magának magyar olajmezőt

Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére tettek közzé koncessziós pályázati felhívásokat Ebes, Nádudvar, Nagylengyel nyugati, Újléta, Okány keleti és nyugati területein, továbbá a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására Battonya területén – írja az MTI az NFM-re hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a pályázati eljárásban bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet részt vehet. A jogi, pénzügyi, műszaki és egyéb feltételeket és információkat tartalmazó pályázati kiírások az azonosító lap kitöltése mellett kiírásonként nettó százezer forintért eladók. A dokumentációk a pályázat benyújtási határidejét megelőző napig, munkanapokon 8-14 óráig vehetők át a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) ügyfélszolgálati irodájában.

Egy pályázó egy területre kizárólag egy pályázatot nyújthat be. A magyar nyelvű pályázatokat a kiírásban meghatározott módon, személyesen lehet benyújtani 10-12 óra között az MBFH ügyfélszolgálati irodájában szeptember 30-án Ebes, Nádudvar, Nagylengyel nyugat, október 1-jén Újléta, Okány keleti és nyugati területek, valamint szeptember 16-án Battonya esetében.

Az eredményes koncessziós pályázat benyújtásához a szénhidrogén kutatási területekre pályázóknak a nettó tízmillió forintos részvételi díj befizetésén túl nettó ötvenmillió forint pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidő végéig. A geotermikus pályázat részvételi díja nettó egymillió-ötszázezer forint, a pályázati biztosíték összege nettó tizenötmillió forint – közölte a tárca.

A pályázatok elbírálása a benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik. A koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számítva 60 nap áll rendelkezésre, a határidőt a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja. A geotermikus koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 év, míg a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év, amely mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A pályázati felhívások elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján, a kormán oldalánés az Európai Unió Hivatalos Lapjának C178, C180 és C182-es lapszámaiban, továbbá megtalálhatóak két nem megnevezett magyarországi országos napilapban is – olvasható a közleményükben.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A Föld legnagyobb úszó napelemparkja

1-2 évvel ezelőtt kezdte meg működését Európa és a Föld legnagyobb úszó napelemes rendszere.