Most pörög fel a globális felmelegedés

A Met Office, azaz a brit meteorológiai szolgálat a földfelszín felmelegedését jósolja – adta hírül a Telegraph. A kutatók szerint a kilencvenes évek vége óta azért nem emelkedett számottevően a földfelszín átlaghőmérséklete, mert az óceánok elnyelték a meleget.

Ez a hatás azonban a kutatók szerint nem tart örökké, mivel az óceánok természetes ciklikus tulajdonságaival hozható kapcsolatba. Más hatások is torzítják a képet: vulkánkitörések és a Nap aktivitásának változásai is elkendőzik a klímaváltozás valódi trendvonalát a kutatók szerint. A Met Office szerint a felmelegedés öt éven belül fog újrakezdődni, és a jelenlegi „szünet″ nem befolyásolja a hosszú távú trendet, írja az index.hu.

Peter Scott vezető kutató elmondta: „Amióta csak folytatunk méréseket, a 14 legmelegebb év közül 12-t 2000 után mérték. A troposzféra (a légkör legalsó rétege) alsó rétege folyamatosan melegszik. A sztratoszféra hűlésével együtt ez egyértelműen az üvegházhatás következménye.″

Kutatók már korábban felvetették, hogy akár 10-20 éves stagnálások is várható a globális felmelegedésben, de részletes magyarázattal eddig nem szolgált senki. „A szakmában széleskörben elfogadott, hogy a globális felmelegedés nem lesz egyenletes, ez nem meglepetés. De ezt az üzenetet nem kommunikáltuk elég széles körben, ez valószínűleg hiba volt″ – nyilatkozta Rowan Sutton, a Readingi Egyetem klímakutató intézetének igazgatója.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.