Most már a repülés is környezettudatos

A környezettudatosság szellemében a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a NASA is céljául tűzte ki, hogy olyan repülőgépek kerüljenek gyártásra, melyek nem csak üzemanyag-takarékosak, de a lehető legkevesebb szennyezőanyaggal és zajjal is járnak. Íme néhány gép és légitársaság, melyek jó úton haladnak.

1. Boeing Dreamilner 787 és 747-8
Ezek a modellek mintegy 20%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint elődjeik. A 747-8-as modell az előző 747-esekhez képest 16%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe, ráadásul súlyra is könnyebb új szerkezete miatt, így kevesebb zajt is produkál.

2. Airbus A320 és A319
Az Airbus A320 az új repülőgépszárny-kiegészítőjükkel, a „Sharklet”-tel 3,5%-ot is spórolhatnak az üzemanyaggal hosszú távú repülés esetén. Az A319 még ennél is takarékosabb, új motorjának köszönhetően: mintegy 15%-kal kevesebben fogyaszt, ráadásul nagymértékben lecsökkenti a szén-dioxid és nitrogén-oxid kibocsátást, ráadásul a karbantartása is olcsóbb.

a320

3. Bombraider Q400 NextGen
Ez a világ legfejlettebb, leggyorsabb, leghatékonyabb, legcsendesebb és a legnagyobb légcsavaros gázturbinás repülője. Speciális, hatélű propellereinek köszönhetően nagyobb a hajtóereje, egyúttal kevesebb zajjal is jár, mint más társai, és folyamatban lévő fejlesztések után akár 30-40%-kal üzemanyag-takarékosabb is lehet.

bombraider

4. British Airways
Ez a légitársaság több, mint 60 millió liter környezetbarát bioüzemanyag előállítását tervezi 2014-re, a Solena Group bioenergiával foglakozó céggel karöltve.

5. United Continental Airlines
Az United Continental Airlines légitársaság teljesen átalakította az egész repülőgép-flottáját, és így már közel 35%-kal kevesebb az üvegház-hatáshoz hozzájáruló káros gázkibocsátásuk.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.