A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Parlament mai ülésén tárgyalnak.

Most a nemzeti földvagyon után nyúl a kormány

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Parlament mai ülésén tárgyalnak.

A természetvédők a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet visszavonását kérik a kormánytól.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ellenzi azt a törvényjavaslatot, amelynek az általános vitája ma kezdődik meg a Parlamentben. A tervezet főszabályként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) tenné át az állami földek vagyonkezelését. Ez a rendelkezés a nemzeti park igazgatóságokat sújtja leginkább. Az igazgatóságok jelenleg mintegy 300 000 hektár védett állami tulajdonú földterülettel rendelkeznek, amely vagyon kisajátítás és elővásárlás révén folyamatosan gyarapszik.  Az új jogszabály értelmében összevont földterületnek azonban utóbb csak azt a részét kapnák meg a nemzeti park igazgatóságok, amelyet meg nem határozott szakmai szempontok alapján a természetvédelem témakörében felkészületlen NFA indokoltnak tart.

„Elhibázottnak, károsnak és indokolatlannak tartjuk az előterjesztést. Meggyőződésünk, – ahogyan ezt több, napvilágot látott gyakorlati példa is igazolja – hogy az NFA nem képes olyan hatékonyan ellátni a természetvédelmi jellegű feladatokat, mint a kifejezetten erre a célra létrehozott nemzeti park igazgatóságok, amelyek működésével kapcsolatban nem merültek fel problémák. A védett területek állami tulajdonba kerülésének eredeti célja a természetvédelem, tehát egy olyan szervezetnek kell kezelnie a területeket, amelynek elsődleges feladata a természetvédelem” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. (A három legnagyobb hazai természetvédelmi szervezet már november 20-án levelet intézett a kormányhoz, azon kormányzati döntési folyamat kapcsán, amely során 50 ezer hektár védett terület vagyonkezelése a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülhet.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.