Módosul a brit zöldenergia támogatási rendszere

A napokban elfogadott javaslat értelmében a hullám- és árapály-erőművek, melyek a vízszint változásából képesek energiát előállítani, többször annyi támogatásban részesülnek majd 2016-ig, mint más technológiák – adta hírül az Independent.

A jelenlegi brit támogatási szisztéma a különböző típusú megújuló forrásokból származó energiát eltérő mértékű kedvezményekben részesíti. A mostani változtatás okát az energiaügyekért és a klímaváltozásért felelős miniszter, Chris Huhne a következőképpen foglalta össze: „Megtanultuk, hogy az egyes technológiáknak mekkora támogatásra van szükségük. Amelyik területen az új technológiáknak iszonyatosan szükségük van segítségre a piacok eléréséhez, mint a hullám és az árapály esetében, növeljük, ahol viszont a piac költségei esnek vagy vélhetően esni fognak, csökkentjük a támogatás mértékét.”

 
Az említett csökkentés leginkább a szélerőműveket érinti, de nem egyforma mértékben: a tengereken kiépített telepek, melyek az ottani szélviszonyoknak köszönhetően lényegesen több energia termelésére képesek, még egy évig megkapják a mostani kedvezményeket, szemben a szárazföldi erőművekkel. A támogatások átalakításával kapcsolatban Nick Clegg miniszterelnök-helyettes kifejtette: „A zöld energiába történő beruházás lökést ad a növekedésnek, és munkahelyeket teremt. A tengeri szélerőmű-szektor egymaga 60.000 új munkahelyet hozhat létre az országban 2020-ig. A tiszta, zöld, és biztos energia támogatása a helyes út mind a környezet, mind pedig a gazdaság számára.” Általánosságban kijelenthető, hogy a változtatásokat a környezetvédő szervezetek és a piac üdvözölte, de akadnak azért kritikus hangok is. A szél-, a hullám- és az árapályerőművek esetében érintett RenewableUK ipartestület vezetője, Gordon Edge szerint a tengeri energiaszektor számára ugyan az új rendszer jelentős győzelem, de a szárazföldi szélerőművek támogatásának megkurtítása visszavetheti az épülő projektek számát. A Centrica Energy vállalat ügyvezető igazgatója, Mark Hanafin sem elégedett a tervezettel: „A tengeri szélerőművekkel és egyéb technológiákkal kapcsolatos támogatások csökkentése azt jelenti számunkra, hogy újra kell értékelnünk a tervezett projektek gazdaságosságát, többek között a két új tengeri szélerőmű-beruházásunkat, melyek több mint 1 GW-tal lennének képesek növelni az Egyesült Királyság megújuló energia kapacitását.”

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.