Kezdőlap / Technológiák / Telekommunikáció / mobil / Mobiltelefonra kötik az afrikai kutakat

Mobiltelefonra kötik az afrikai kutakat

A mobiltelefonoknak köszönhetően Afrika-szerte javulhat a vízellátás az eldugott településeken. A nyomós kutakba épített érzékelő ugyanis mobilra küldött üzenettel tájékoztatja a szakembereket a kutak állapotáról.

Százmilliók függnek a pumpás kutak által szolgáltatott víztől az afrikai kontinensen. A becslések szerint azonban a kutak harmada bármelyik pillanatban felmondhatja a szolgálatot, és ha ez egy távoli vidéken történik meg, akár egy hónap is telhet, mire megjavítják. A BBC online hírszolgáltató egy új brit eljárásról adott hírt, amelynek segítségével megoldható a súlyos probléma. Az Oxford Egyetem kutatóinak az adta az ötletet, hogy az utóbbi években hatalmas fejlődés ment végbe az afrikai mobilhálózat terén. A statisztika szerint a Szaharától délre eső országokban többen rendelkeznek mobiltelefonnal, mint amennyien jó minőségű vízhez jutnak.

A kutatók tehát egy olyan rendszert dolgoztak ki, amellyel a pumpás kutakba épített érzékelő pontos adatokat küld a kút állapotáról egy központba. Így azonnal észlelhető a meghibásodás, és jelentősen lerövidülhet a javítás. Az elkövetkező egy hónapban Kenya 70 falujában alakítják okoskúttá a helyi pumpás kutat az érzékelő beépítésével. A kísérletet a brit Nemzetközi Fejlesztési Hivatal (DfID) finanszírozza. Mint az oxfordi kutatók vezetője, Rob Hope elmondta: azt célozták meg, hogy a hibákat 24 óra alatt ki lehessen javítani. A lerobbanás oka ugyanis nyolcvan százalékban valami apróbb hiba, például a tömítést kell kicserélni, amit egy szerelő a helyszínen könnyen megoldhat – tette hozzá. Hope arról is beszámolt, hogy végső soron odáig akarnak eljutni, hogy előre meg lehessen látni a hibát, és azt még az előtt orvosolni lehessen, mielőtt a kút felmondaná a szolgálatot.

Ajánlott tartalom

Az Apple fenntarthatósági szempontból is követendő példa

A vállalat 2016-os, történelmi mértékű zöld kötvény-kibocsátásának idén már üzleti szempontból is látható eredményei vannak. A közzétett tervek szerint az idén áprilisban elkészülő Apple Park is minden részletében környezettudatos lesz.