Mobiltelefonok segítik a helyes döntést

Mobiltelefonja lassan már mindenkinek van, a kisgyerekektől kezdve a legidősebb korosztályig.

Indiában például több embernek van mobiltelefonja, mint amennyien hozzá tudnak férni lehúzható WC-hez! A mobil ekkora méretű terjedésének pedig számos előnye van, többek között azok számára is, akik szívükön viselik a környezetvédelmet.

Tiszta levegő és víz
Egy napon talán lehetséges lesz az, hogy csupán rá kell pillantanunk mobiltelefonunkra ahhoz, hogy tudjuk a minket körülvevő levegő szennyezettségi fokát. Az alaptechnológia azonban már most is létezik! A Dél-Kaliforniai Egyetem robotikai laboratóriuma kifejlesztette a Visibility-t, egy olyan mobil alkalmazást, mellyel felmérhetjük a légszennyezést. Az Androidos felhasználónak csupán egy képet kell készítenie az égről, melyet aztán telefonjukkal egy központi számítógépnek továbbítanak. Ez összehasonlítja a képet létező modellekkel, és a kapott eredményt aztán visszakapjuk a mobilunkra. Így megtudhatjuk, milyen is annak a levegőnek a minősége, melyet éppen belélegzünk.
A vízkészletek felmérésére és irányítására is sok helyen használnak mobiltelefont. Nem kormányzati szervezetek például részben felhasználóktól gyűjtött adatok alapján jelzik előre, hogy a rászoruló területeken például mikor lesz ismét ivóvíz. Ezen kívül indiai farmerek is eredményesen használják telefonjukat vízkészleteik kezelésére. Ahelyett, hogy kilométereket gyalogolnának öntözőberendezéseikig a földeken, egyszerűen csak beütnek egy speciális kódot készülékükbe, és így egy modemes rendszeren keresztül be illetve ki is képesek kapcsolni a vízáramlást.

levegő vizsgálat

Civil vizsgálatok
Azok, akik egy kicsit közelebbről is meg szeretnék csodálni a természetet, előszeretettel alkalmazzák mobiltelefonjukat vizsgálódásaikhoz. A kutatók ugyanis telefonos alkalmazásokat készítenek a természetbúvárok számára, melyekkel a különböző növényekről és állatokról készített képeiket egy nagy adatbázisba továbbíthatják. Ezzel a módszerrel akár új növény- és állatfajokra is bukkanhatnak, illetve megfigyelhetik a környezet módosulásait a klímaváltozás hatására. Ilyen például a LeafView Project, illetve az EpiCollect alkalmazás is.

környezetvédelem

Vásárlás
Igaz, hogy a legtöbbet azzal tehetünk környezetünkért, ha minél kevesebbet vásárolunk, de egy bizonyos mennyiségű termékre mindenkinek szüksége van. Szerencsére vannak olyan mobil alkalmazások is, melyek ebben nyújtanak segítséget. A 3rd Whale például telefonunk GPS-ével felméri, hogy környékünkön milyen környezetkímélő cégek és üzletek működnek. Miután pedig megvan, hogy hová menjünk vásárolni, a Good Guide kiegészítő nagy segítségünkre lehet abban, hogy saját környezettudatos szempontjainknak megfelelő termékeket válasszunk. A program a termékek vonalkódja alapján sokkal többet elárul az adott termékről, mint a csomagoláson feltüntetett adatok, a tápanyagtartalomtól a gyártási körülményekig.

vásároljunk környezettudatosan

Energiatakarékosság
Az energiával való takarékoskodást nagymértékben megkönnyítik a telefonos kiegészítők. A környezettudatosság már otthon elkezdődik, és ebben jó hasznát vehetjük mobilunknak, például otthonunk energiafelhasználásának mérésében a VerdeEnergy, az EnergyStar vagy más alkalmazások segítségével. Ezekkel nem csak azt tudjuk meg, hogy mennyire energiaigényes mindennapi életmódunk, de természetesen azt is, hogy hogyan használhatunk fel kevesebb energiát, hatékonyabban.

inteligens hálózat

Az autósoknak is nélkülözhetetlen útitárs lehet egy-egy mobil alkalmazás, hiszen léteznek olyanok, melyek valós időben tudatják velünk, hogy mi a helyzet az utakon. Az EcoSpeed például abban is segít, hogy az adott útviszonyok között melyik útvonalat válasszuk, hogy minél kevesebb üzemanyagot fogyasszunk, és ahhoz is tippeket ad, hogy útközben hogyan spórolhatunk a benzinnel. A GreenMeter a gyorsulás és sebesség alapján pontosan kijelzi, hogy mikor mennyi autónk fogyasztása, és az olyan alkalmazások, mint a PrimoSpot vagy az iSpotSwap elárulják nekünk, hogy hol találunk éppen szabad parkolót, hogy a keresgélés alatt se fogyasszunk üzemanyagot.

útvonaltervezés
A növény- és állatvilág megőrzése
A mobiltelefon a növények és állatok védelmében is segíthet. A Save the Elephants egy okos programmal például lehetővé teszi, hogy jelezzük az afrikai farmereknek a GPS-sel ellátott elefántok helyét. Így a farmerek elkerülhetik az esetleges kellemetlen összetalálkozást az ormányosokkal, valamint földjeik is kevesebb eséllyel szenvednek kárt. A Kongói Demokratikus Köztársaság területén elhelyezkedő Okapi Vadrezervátum járőrei telefonjuk GPS-én keresztül közlik koordinátáikat egy központi adatközponttal, hogy vészhelyzet esetén azonnal mozgósíthatóak legyenek. Vannak olyan szoftverek is, melyek a törvénytelen erdőirtást megakadályozását segítik: minden fát egy vonalkóddal látnak el, melyet mobiltelefonjuk segítségével beolvasnak, hogyha egy adott fa kivágásra kerül. Hogyha egy olyan példány kerül a fatelepre, melynek nincs a vonalkódja az adatbázisban, az illegálisnak minősül.

állatvilág

És ez csak a kezdet!
Minél inkább fejlődik a technológia és bővülnek a környezetvédelmi szervezetek adatbázisai, annál jobb érzékelők kerülhetnek telefonjainkba, melyekkel kiállhatunk környezetünk védelméért. Azonban, mint láthatjuk, már ma is rengeteg hasznos alkalmazás létezik, melyet aktívan használhatunk. Mobilra fel!

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.