MME: veszélyben a nagojai megállapodás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint nagy a kockázata annak, hogy a már csak pár napig tartó nagojai ENSZ biodiverzitási csúcstalálkozón részt vevő országok nem jutnak egyezségre a legfontosabb kérdésekben.

“Nem elég ambiciózus célkitűzéseket megállapítani a biodiverzitás megőrzése érdekében, de a fejlett országoknak anyagi áldozatot is vállalniuk kell a fejlődő világ természeti sokszínűségének fenntartására” – idézi a zöldszervezet közleménye Halmos Gergő igazgatót.
Konstantin Kreisner, az MME-t is tömörítő BirdLife szakértője, aki Nagojában követi a pénzügyi vitát, úgy fogalmazott: “Ha nem térnek rá az anyagiakra, akkor kockáztatják a teljes nagojai csomagot, amely most alapvető ahhoz, hogy megmentsük a Földet a pusztulástól”.
Az MME szerint a 2011-es magyar uniós elnökség során az EU biodiverzitás-védelmi stratégiája kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. “Különleges idők ezek, amikor a magyar kormány nemzeti, európai uniós és globális szinten is tehet és kell, hogy tegyen a fenntartható jövőért. Az MME arra kéri a magyar kormányt, hogy ismerje ezt fel és álljon ki a biológiai sokféleség védelme érdekében valódi vezetőként minden szinten!” – áll a közleményben.

Múlt héten a BirdLife és nemzetközi civil szervezetek bemutatták becslésüket arra vonatkozóan, hogy a fejlődő országok védett terület hálózatának növeléséhez és megfelelő kezeléséhez évente mintegy 15 milliárd dollár (2950 milliárd forint) új elkötelezettséget kellene vállalni. Egyes becslések szerint a védett területek gazdasági haszna 500-szorosa a most igényelt befektetésnek – mutat rá az MME.
“A költségvetési megszorítások nem jelenthetnek kifogást. Aligha van még olyan terület, mint a biodiverzitás, ahol a közpénz befektetésének annyi értelme lenne és az európai országok oly sok stratégiai célkitűzését szolgálná” – idézi a közlemény Kreisnert.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.