Mivel csomagoljak, ha betiltják a műanyag csomagolókat?

Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma – hívta fel a figyelmet a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) kedden.

A csomagolószakma érdekképviselete szerint a száműzendő anyagok egy részének van megfelelő alternatívája. A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy szerdán kezdhet tárgyalni az Országgyűlés az egyes egyszer használatos műanyagok betiltását célzó törvényjavaslatról, amely szerint Magyarországon 2021. január 1-től tilos lenne egyebek mellett az eldobható műanyag étkezési eszközök, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült szatyrok forgalomba hozatala. A Magyarországon évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag csomagolás 2-3 százalékát érintené a tilalom, ha azt a most ismertté vált formájában vezetik be. Ez évi 7-9 ezer tonna, de a koronavírus-járvány miatt gyakoribb lett az ételkiszállítás és több műanyag zacskó is fogy, ezért 2020 végére ez a mennyiség akár 10 ezer tonna fölé is nőhet – véli a közlemény szerint Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára.
Hozzátette: az oxidatív úton lebomló műanyagok, valamint a polisztirol alapú ételdobozok, étkezési eszközök tilalma ellen a szakma sem emel kifogást, mert ezeknek léteznek optimális helyettesítői. A súlyosan környezetterhelő műanyagok kiváltása 90 százalékban papírral, kisebb részben pedig komposztálható műanyaggal történik – mutatott rá Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője. A szigorodó szabályoknak megfelelő gyártósorokat forgalmazó cégnél az előbbiben látják a megoldást, berendezéseik újrahasznosított hulladékpapírból is képesek olyan csomagolásokat és evőeszközöket előállítani, amelyek újrahasznosíthatók.

A közleményben felidézték azt is, hogy a törvénytervezet ismertetésekor Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, a tiltás körébe vont termékeket gyártó cégeknek 2020-tól évente 5 milliárd forintot biztosítanának technológiaváltásra, gépek beszerzésére. A javaslat elfogadása esetén az azonnali, új megoldásokra szoruló szektorok között a CSAOSZ főtitkára példaként a gyorsétkeztetést, az étel-házhozszállítást, a cateringet, az italautomata üzemeltetést, a kiskereskedelmet említette.

Frissítés: 

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.