Mit vegyek karácsonyra?

A barbie baba több mint 50 éves múltja ellenére egy napot sem öregedett, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy minden egyes darabnak 10,000 évre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen lebomoljon.

A fa alatt sok ilyen és ehhez hasonló ajándékot találunk, okostelefonokat, e-könyv olvasókat, játékautókat, melyek egy örökkévalóságot töltenek majd a szeméttelepen. Ehelyett inkább könnyen lebomló és komposztálható ajándékokat ajánlunk. Itt van például az Innovez iPhone tok, mely egy kicsit környezetbarátabbá teszi almás telefonunkat, ráadásul olyan speciális anyagból készült, mely csak akkor kezd el lebomlani, ha aktív mikrobiális környezetbe kerül.

Nincs szezonja, ennek ellenére a Zoe b strandjátékai tökéletes ajándékok lehetnek kisgyerekeknek, melyek különleges cukorból készülnek (szopogatni nem érdemes őket), és 2-3 év alatt lebomlanak, ha a parton felejtjük őket.
strand szett

Ha már fürdésnél tartunk, akkor a műanyag játékok mellett a hagyományos szappan sem túl környezetkímélő. A benne található habosító anyag lebomlása akár 200 évbe is telhet. A Pangea szappanai ezzel szemben 48 órán belül elkezdenek lebomlani, ráadásul 100 százalékban természetes alapanyagokból készültek, és még a csomagolásuk is újrahasznosított papírból áll.
pangea szappan

Ha valami komolyabbal szeretnénk meglepni szeretteinket, akkor Brooks Green Silence futócipőit ajánljuk. A név ne tévesszen meg senkit, attól mert ötvenszer gyorsabban lebomlik, még ugyanolyan tartós, mint egy átlagos cipő.
futócípő

Ha pedig a kertben a kidobott étel után az elhasználódott edényeket is szeretnénk komposztálni, akkor itt vannak a Grenware tálak, melyek rizshéjból készültek, és mindössze 4 hónap alatt teljesen lebomlanak.
tálak

Növényi maradékokból pedig meglepő módon színes krétát is gyártanak, többek között az Artemis is, melynek terméke szárított és porrá zúzott levelekből és virágokból áll, amit növényi pigmentekkel színeznek.
kréták

A gyerekek a rajzolás mellett imádnak műételekkel játszani. Ebben segít az illatosított műfagyi készlet, aminek fából készült tölcsérein kukoricaszármazékból készült gombócokat szolgálhatnak fel a gyerekek. Szerencsére ez is könnyen elolvad, bár nem olyan gyorsan, mint a valódi.
műfagyi

Ha pedig csak a házunkat szeretnénk környezetbarát módon díszíteni, akkor tökéletes lehetnek Lisa Occhipinti kidobott könyveket újrafelhasználó alkotásai.
rekönyv

Klasszikus ajándék szokott lenni a sál is karácsonykor, ez a kenderből és jak pamutból font darab pedig nemcsak stílusos, de olyan puha is, mintha kasmírból készült volna.
sál

És ha olyan naplót szeretnénk, melyet a benne őrzött titkokkal együtt eltemethetünk, akkor válasszuk a Growth Journalt, mely 100 százalékban újrahasznosított papírból készült, fedelébe pedig még magvakat is helyeztek.
újrahasznosított napló

A WeWood amerikai design cég fából készít karórákat. Tevékenységüket elkötelezett környezettudatos szemlélet jellemzi – minden egyes eladott óráért cserébe ültetnek egy új facsemetét. Ezek az órák olyan fából készülnek, melyet már nem tudnak másra felhasználni, és kidobásra szánnak. Ez egy tökéletes megoldás az olyan embereknek, akiknek érzékeny a bőrük a hagyományos órákra. Az órán van analóg és digitális kijelző is, és át lehet állítani különböző időzónákra. A hazai forgalmazótól itt tudtok rendelni.

WeWood faóra

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.