Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Mit tesz a Sziget a környezetvédelemért?

Mit tesz a Sziget a környezetvédelemért?

Joggal merülhet fel a kérdés a fesztiválozóban és a környezetért aggódókban, hogy ennyi ember, mint amennyi az egy hetes fesztivál alatt a területre látogat milyen környezeti terhelést jelent a terület számára. A fesztivál holnapján találunk erre utaló adatokat. Lássuk a Szigetet a számok tükrében.

Szelektív hulladékgyűjtés
50 fős szelektív gyűjtő csapat dolgozott a 2011-es Szigeten és folyamatos kézi hasznos hulladékszedéssel tartották karban a fesztivál területét. A terület 40 pontján szelektív hulladékgyűjtőket telepítettek és ezekben 4500 kg hulladékot gyűjtöttek be, adtak tovább kezelésre.
• Italos alumíniumdoboz: 700 kg
• PET palack, fólia: 2500kg
• papír: 900 kg
• üveg: 400 kg.

A szigetlakók 150 kg használt elemet adtak le almáért cserébe. A fesztivál két pontján működött a Hulladékcsere akció, melynek keretén belül a fesztiválozók által gyűjtött hasznos hulladékot ajándékra cserélték a szervezők.
szelektív hulladékgyűjtő csapat

Közlekedés
A bringásoknak 500 férőhelyes kerékpártárolót alakítottak ki. Külön buszjárat szállította látogatókat a repterekről, a fontosabb állomásokról és a belváros különböző pontjairól. Menetrend szerinti Sziget Hajójárattal is meg lehetett közelíteni a rendezvényt.

Zajmegelőzés
Visszatérő probléma a fesztivál életében a zajszennyezés. A nyitott színpadok programjai este 11 órakor befejeződnek, de a buli nem állt meg, fedett és hangszigetelt színpadon játszottak tovább az előadók hajnalig. Minden színpadnál automatizált limitereket lettek elhelyezve, emellett folyamatosan mérik a zajszintet a környék meghatározott pontjain is.

zaj_550

Légszennyezés csökkentése
A fesztivál Co2 kibocsátását a Kiotói Egyezmény kvótái szerint a co2ntra.hu segítségével kompenzálja a Sziget. A színpadok tánctereit és a fontosabb útvonalakon porvédő burkolást telepítettek a járófelületekre a szálló por csökkentése érdekében.

Sziget Fesztivál területének helyreállítási munkái
A fesztivált követően több mint egy hónapon keresztül folyamatosan zajlott a terület helyreállítása. 45 500 m2-en szántást, tereprendezést, forgókapálást és fűmagvetést hajtottak végre. 5100 m2-en – jellemzően a fák alatti területeket – árnyéktűrő fűmaggal füvesítették.

tároló

A Sziget Szervezőiroda a ZöldÖvezet Társulás alapítójaként sok egyéb fesztiválon is részt vesz hasonló tevékenységek kialakításával. A Sziget Fesztivál környezetvédelmi erőfeszítéseinek elismeréseként, a Környeztvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Zöld Fesztivál” címét kapta meg 2009-ben.

Ajánlott tartalom

Ötven évi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait

Egy hondurasi bíróság ötven évig terjedő börtönbüntetésre ítélt hét vádlottat, akiket bűnösnek talált abban, hogy részt vettek Berta Caceres környezetvédő aktivista 2016-os meggyilkolásában.