Mit tesz a Sziget a környezetvédelemért?

Joggal merülhet fel a kérdés a fesztiválozóban és a környezetért aggódókban, hogy ennyi ember, mint amennyi az egy hetes fesztivál alatt a területre látogat milyen környezeti terhelést jelent a terület számára. A fesztivál holnapján találunk erre utaló adatokat. Lássuk a Szigetet a számok tükrében.

Szelektív hulladékgyűjtés
50 fős szelektív gyűjtő csapat dolgozott a 2011-es Szigeten és folyamatos kézi hasznos hulladékszedéssel tartották karban a fesztivál területét. A terület 40 pontján szelektív hulladékgyűjtőket telepítettek és ezekben 4500 kg hulladékot gyűjtöttek be, adtak tovább kezelésre.
• Italos alumíniumdoboz: 700 kg
• PET palack, fólia: 2500kg
• papír: 900 kg
• üveg: 400 kg.

A szigetlakók 150 kg használt elemet adtak le almáért cserébe. A fesztivál két pontján működött a Hulladékcsere akció, melynek keretén belül a fesztiválozók által gyűjtött hasznos hulladékot ajándékra cserélték a szervezők.
szelektív hulladékgyűjtő csapat

Közlekedés
A bringásoknak 500 férőhelyes kerékpártárolót alakítottak ki. Külön buszjárat szállította látogatókat a repterekről, a fontosabb állomásokról és a belváros különböző pontjairól. Menetrend szerinti Sziget Hajójárattal is meg lehetett közelíteni a rendezvényt.

Zajmegelőzés
Visszatérő probléma a fesztivál életében a zajszennyezés. A nyitott színpadok programjai este 11 órakor befejeződnek, de a buli nem állt meg, fedett és hangszigetelt színpadon játszottak tovább az előadók hajnalig. Minden színpadnál automatizált limitereket lettek elhelyezve, emellett folyamatosan mérik a zajszintet a környék meghatározott pontjain is.

zaj_550

Légszennyezés csökkentése
A fesztivál Co2 kibocsátását a Kiotói Egyezmény kvótái szerint a co2ntra.hu segítségével kompenzálja a Sziget. A színpadok tánctereit és a fontosabb útvonalakon porvédő burkolást telepítettek a járófelületekre a szálló por csökkentése érdekében.

Sziget Fesztivál területének helyreállítási munkái
A fesztivált követően több mint egy hónapon keresztül folyamatosan zajlott a terület helyreállítása. 45 500 m2-en szántást, tereprendezést, forgókapálást és fűmagvetést hajtottak végre. 5100 m2-en – jellemzően a fák alatti területeket – árnyéktűrő fűmaggal füvesítették.

tároló

A Sziget Szervezőiroda a ZöldÖvezet Társulás alapítójaként sok egyéb fesztiválon is részt vesz hasonló tevékenységek kialakításával. A Sziget Fesztivál környezetvédelmi erőfeszítéseinek elismeréseként, a Környeztvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Zöld Fesztivál” címét kapta meg 2009-ben.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.