Mit jelent a Szolárfal rendszer?

Kanada Nagykövetsége adott otthont a Magyar Fejlesztési Intézet által bemutatott, kanadai fejlesztésű szolárfal rendszer szemináriumnak, melyen szerkesztőségünk is részt vett.

A SolarWall és SolarDuct rendszer célja a légkezelőbe jutó levegő napenergiával történő előmelegítése. Így lényegesen csökkenthető a fűtésre felhasznált energia.

Mit jelent a SolarWall kifejezés?
A SolarWall egy utólagosan a homlokzatra vagy a tetőre szerelt, perforált fémlemezből készített falazat, melynek felülete a napsugárzás hatására felmelegszik és hőjét átadja a perforációkon beáramló levegőnek. A perforált lemezfal mögötti légcsatornában a levegő tovább hevül és előmelegített friss levegőként áramlik tovább a légkezelőbe.
Hány fokkal melegíti fel a levegőt?

Napsütésben bármilyen alacsony külső hőmérséklet esetén működtethető és ilyenkor – tervezéstől és méretezéstől függően 5-25C-kal is emelkedhet a levegő hőfoka a külső hőmérséklethez képest. Amennyiben nincs napsütés, így nincs energianyereség, akkor a szolárfal mögött nem áramlik a levegő. Az álló levegő hőszigetel, csökkenti az épület veszteségeit.
Hol használható a rendszer?
Abban az esetben, ha a homlokzat nem használható erre a célra, létezik tetőre szerelhető változat is, a SolarDuct, sőt napelemmel is kombinálható, ekkor a napelem hulladékhőjét használja a rendszer a légkezelő frisslevegőjének előmelegítésére. A rendszer nagy előnye, hogy nagy hatékonyságú, kedvező árú, nem igényel karbantartást, mert nincsenek mozgó alkatrészei.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).