A Miskolci Vízmű közlése szerint jó az ivóvíz minősége Miskolcon. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az rémhírt terjeszt, ellene a szükséges jogi lépéseket megteszi a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. - közölte Duzsik Gábor, a cég általános ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Miskolci Vízmű: jó az ivóvíz minősége

A Miskolci Vízmű közlése szerint jó az ivóvíz minősége Miskolcon. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az rémhírt terjeszt, ellene a szükséges jogi lépéseket megteszi a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. – közölte Duzsik Gábor, a cég általános ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Az igazgató a sajtótájékoztatón leszögezte: a miskolci ivóvíznek semmi köze ahhoz a fertőzéshez, amelyet a város Semmelweis kórházának néhány részlegében a calici vírus okozott. Mint mondta, a miskolci víz folyamatosan kifogástalan, jó minőségű.
A tisztiorvosi szolgálat közlése szerint a miskolci kórház belgyógyászati és ápolási osztályán az elmúlt napokban történt calici vírus okozta fertőzésben – amely miatt látogatási és betegfelvételi tilalmat rendeltek el – az ivóvíz terjesztő szerepe kizárható.

Duzsik Gábor közölte azt is: a társaság az utóbbi években nagymértékben fejlesztette az ivóvíz minőségét szolgáló többlépcsős vízbiztonsági rendszert. A folyamatos ellenőrzést végző monitoring műszerek, a termelőtelepeken végzett bakteriológiai gyorsteszt és a laboratóriumi mérések, illetve az elosztó hálózaton napi gyakorisággal végzett vízminőségi vizsgálatok mind kifogástalan, jó minőségű ivóvizet igazolnak – tette hozzá.
Az ügyvezető közlése szerint a vízbe a klór adagolása az üzemmenetnek megfelelően, folyamatosan, ellenőrzötten, a laborvizsgálatok és online műszeres mérési eredmények alapján automatikusan történik, az elmúlt napok eredményeit áttekintve az ivóvízben lévő, az egészségügyi határ töredékét jelentő klórtartalom a feltételezett calici vírus jelenlétét kizárja.

Emlékeztetett arra, hogy a tavaly elkészült vízbiztonsági terv tartalmazza az összes szóba jöhető veszélyforrás kockázatát, esetleges következményeit és az erre vonatkozó megelőző tevékenységeket, intézkedéseket, s ez garantálja az egészséges, jó minőségű, folyamatos ivóvízellátást.

Miskolc ivóvíz szükségletének majd háromnegyedét a bükki karsztok biztosítják. Négy évvel ezelőtt azonban a lezúduló rendkívüli mennyiségű csapadékvíz a bükki karsztfelszínen illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot, helyenként szennyvizet sodort magával az ivóvíz-kitermelés helyére, és több ezren betegedtek meg. Azóta a Mivíz Kft. korszerűsítette ivóvíztermelő üzemét, ellenőrző rendszerét és intézkedett a természetes vízbázis védelméről, a szennyező források felszámolásáról – mondta az igazgató.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.