Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / Miskolc is gázra vált
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

Miskolc is gázra vált

Régen valósult meg ilyen mértékű változás egy város autóbuszflottájában, mint ami ez év végéig bekövetkezhet Miskolcon. A mai nappal ugyanis életbe lépett 75 elavult autóbusz cseréjére és a Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb kapacitású sűrített földgáz (CNG) töltőállomásának építésére vonatkozó szerződés.

2015. június 2-án, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter (MGKKE) által szervezett III. CNG és LNG Konferencián és Járműipari Kiállításon Hevesi Zoltán Ajtony, az NFM helyettes államtitkára bejelentette, hogy megszületett a támogatási megállapodás a miskolci autóbuszok cseréjére.

A szállópor koncentráció csökkentését célzó kormányhatározat eredményeként, a CNG-autóbuszok beszerzéséhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) saját forrásból 30 százalékos támogatást ajánlott fel. Ennek köszönhetően Miskolc több mint 1,8 milliárd Forinthoz juthat 40 szóló és 35 darab csuklós, teljes mértékben alacsonypadlós autóbusz megvásárlásához. A közbeszerzési eljárásnak köszönhetően az idén az “Év busza” címet viselő MAN Lion’s City GL CNG autóbuszok válthatják ki az a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) városi autóbusz flottájának nagy részét.
Az autóbuszok forgalomba helyezéséhez kompresszor-állomás építésére is szükség van. Ennek érdekében az MVK az autóbuszok beszerzésével egy időben tendert hirdetett meg, melyet végül az országban egyedülálló tapasztalattal rendelkező Gilbarco-ACIS Kft. nyert el. Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb kapacitású töltőállomását az MVK telephelyének bejáratával szemben, zöldmezős beruházásként valósítja meg a kivitelező. Az 1500 Nm3/h névleges kapacitású kompresszor együttesen 2400 köbméter/órát is meghaladó beépített teljesítménnyel fog rendelkezni. Az új CNG-kút nyilvános lesz, ahol az autóbuszok melletti két sávban személy- vagy teherjárművek is tankolhatnak.

Töltőállomások országszerte

Európa legtöbb országához képest jelentős késedelemmel, de végre elindult a CNG-töltőállomások hálózatának fejlődése Magyarországon.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

James Bond is elektromos autóra vált

Elektromos autót fog vezetni James Bond a legújabb filmjében, hogy kidomborítsák a brit titkos ügynök környezetbarát karakterét - adta hírül szerdán a The Sun című brit bulvárlap.