Mire jó az épületenergetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány a háztartási gépek címkéjéhez hasonló besorolás. Idén még csak az új házakhoz kötelező, jövőre már az eladásra kerülő használtakhoz is meg kell csináltatni.

Csak újabb költség, vagy van értelme? Az energiatanúsítvány a háztartási gépeknél megismert energiafogyasztási címkéhez hasonló besorolás. Illetve egy kicsit több annál, a legfontosabb mutató (az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztás feltüntetése) mellett az energiamegtakarítási lehetőségekre vonatkozó javaslatokat is tartalmaz. A tanúsítványt független, minősített szakértő készítheti el, érvényessége tíz év. Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány energetikai osztályokba sorolja az ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legrosszabb „I” kategóriáig terjed, a „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek. Az ennél rosszabb eredményt elérő épületekhez, lakásokhoz járnak a spórolást célzó tanácsok. A csatolt független szakértői javaslatok segítenek eldönteni, hogy milyen korszerűsítési lépések hozzák a legmagasabb energiamegtakarítást, azaz azt, hogy mire érdemes költeni. A dokumentum így hozzájárulhat épület energiahatékonyságának gazdaságos javításához. A zöldkártya 2012 január 1-től már a használt ingatlanok eladásához (és tartós bérbeadásához) is szükséges lesz.
Közösen olcsóbb
Üdülő, ideiglenes létesítmény, műemlék és helyi védelem alatt álló épület esetében nem lesz kötelező a tanúsítvány továbbra sem. Abban az esetben azonban, ha az üdülőépületet szeretnénk lakóházzá átminősíttetni, a minimálisan „C” besorolású tanúsítvány megléte már előírás lesz. Társasházaknál (akár újak, akár használtak) célszerű az épület egészére elkészíttetni a tanúsítványt. Így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozóan tartalmaz korszerűsítési javaslatokat. A tanúsítvány kiállíttatása mindig az eladó vagy bérbeadó dolga, így a költségek is őt terhelik. Az árak kilencezer forintról indulnak, ennyi egy kiviteli tervekkel és kivitelezői nyilatkozatokkal rendelkező új ingatlan tanúsítása. Használt lakásoké 10-30.000, családi házaké valamivel drágább,  kérdés, hogy az árak 2012-től hogyan változnak. Sokak számára csak egy újabb kötelező költségnek tűnik az energetikai tanúsítvány, de van arra remény, hogy több legyen. Annak, aki az adott ingatlanban fog élni, közvetlen anyagi érdeke a jó fogyasztás: az energiatakarékos gépek, világítás beszerzése, megújuló energiák használata, alacsony rezsi. Az eladó, bérbeadó számára pedig közvetlen értéknövelő tényező, akár egy autó esetén a kis fogyasztás.
Hatékonyságmérés a fotelből
Az online kalkulátor segítségével képet kaphatunk arról, hogy az épület, amiben élünk, milyen energetikai állapotban van. A kalkulátor egyszerű, mindenki által könnyen érthető kérdéseken keresztül vezeti a felhasználót az értékelésig. A válaszok alapján a szoftver becslést ad a lakás energiaosztályára. A kalkulátorral egyúttal kipróbálhatjuk azt is, hogy például a szigetelés vagy a fűtésszabályozás mennyit tudna javítani a lakás energiafogyasztásán. De használata nem csak azért hasznos, mert hozzávetőlegesen megmondja, milyen kategóriába tartozhat a házunk. Azzal, hogy megválaszoljuk a nagyjából másfél tucat kérdést, egyben végig is gondoljuk, mennyi minden befolyásolja lakásunk energetikai állapotát, ez pedig megtakarításra ösztönözhet.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.