Mintegy 17 ezer forintot spórolhatnak évente új számítógéppel a háztartások

Az idősebb PC-k energiafogyasztása egy hűtőszekrényhez vagy fagyasztóhoz mérhető.

Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak. Míg egy új ultrabook – a gép pontos típusától és a rajta futtatott szoftverektől függően – éves energiaköltsége nem haladja meg az 1 600 forintot, addig ez a szám az ötéves asztali PC-k esetében körülbelül 18 000 forint – napi átlagos 8 órás bekapcsolt állapot mellett.

„Az asztali PC-k fogyasztása akkor sem csökken számottevően, ha kikapcsoljuk a monitort, mivel a processzor és a videokártya tovább működhet. Egy öregebb gép óránként 4,5 Ft értékű áramot fogyaszt, ami 6,9 forintra is felkúszhat számításigényes alkalmazások, például játékok futtatása vagy videók lejátszása esetén” – mondta Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy az ötéves, energiaéhes gépeket érdemes csupán a legszükségesebb feladatokra használni, mivel az áramszámlában hasonló súllyal szerepelhetnek, mint egy hűtő, fagyasztó vagy plazma TV. Egyetlen asztali számítógép éves áramszámlája elérheti akár a 36 ezer forintot, ha a felhasználók sosem kapcsolják ki a teljes számítógépet.

Energiafogyasztás szempontjából a számítástechnikai iparág másik végletét az ultrabookok jelentik, amelyek áramszámlája éves szinten sem haladja meg az 1600 forintot: egy ultrabook átlagos energiafogyasztása tizede egy idősebb asztali gépének. Az átlagos notebookok az ultrabookok és az asztali PC-k között teljesítenek, éves hozzájárulások az áramszámlához átlagosan kevesebb mint 2700 forint.

-

Egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 91 ezer forintot költ áramszámlára, ami azt jelenti, hogy idősebb asztali számítógépük új ultrabookra való lecserélésével a felhasználói szokásoktól függően évente hozzávetőleg 16-17 ezer forintot spórolhatnak.

5 tipp az energiatakarékos számítógépezéshez:

1.    Ha öt évnél idősebb asztali gépet használsz, fontold meg a lecserélését egy új ultrabookra, laptopra vagy átalakítható notebookra, mivel ezzel évente körülbelül 17 ezer forintot spórolhatsz!

2.    Az energiafogyasztás az olyan számításigényes feladatok esetén a legmagasabb, mint a játékok futtatása vagy a videók szerkesztése, ezek idejét limitáld tehát, ha alacsonyabb számlára vágysz!

3.    Ha nem játszol a gépeden, elegendő lesz számodra az integrált videokártya is, amely jóval kevesebbet fogyaszt, mint a különálló megoldások.

4.    Ne hagyd bekapcsolva a számítógépedet szükségtelenül, mivel egy öregebb asztali PC naponta közel 100 forinttal növeli meg az áramszámládat!

5.    A filmezés az ultrabookokon a legolcsóbb, az áramszámlát óránként kevesebb, mint 1 forinttal terheli – a plazma TV költsége ennél 11-szer magasabb.

Ajánlott tartalom

Milyen ablakot válasszunk? Nyílászáró-kisokos!

A megfelelő nyílászáró kiválasztása otthonunkba számos tényezőtől függ, és legtöbbünk életében legalább egyszer szembesül ezzel a döntéssel. Az ablakok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem komoly hatással vannak mindennapunk kényelmére, energiahatékonyságára és hosszú távú értékére is.