Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Minket szennyez az afrikai por

Minket szennyez az afrikai por

Több ezer tonnányi porral szórhatja meg Magyarországot egy szaharai eredetű porvihar, pedig az ilyen viharok rendszerint tavasszal, és nem tél közepén fordulnak elő.

A porcsóvát január végén figyelték meg először a Földközi-tenger fölött. A por áramlását szerencsére remekül meg lehet figyelni az időjárási műholdak segítségével. Ezen a vasárnap reggel készült műholdképen az látszik, hogyan sodródik a por Észak-Afrika felől Görögország és Törökország fölé:

Narancssárga ég

Ezen a felvételen még jobban látszik a Földközi-tengernek az a része, ahol nincsenek felhők, de jókora mennyiségű port sodor a szél. A poros légtömeget rózsaszín árnyalatok jelzik:

A poros szél miatt vasárnap narancsszínű volt az ég Isztambul fölött. Ez nem csoda, mert ahogy ez a térkép is mutatja, a por akkor nagyrészt a Földközi-tenger keleti medencéje és Törökország fölött koncentrálódott.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ilyen esetekben a Kárpát-medence fölé is nagy mennyiségben szállíthatnak port a mediterrán ciklonok, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzéséből. Most a Norvég-tenger felől áramlik a hideg levegő a Földközi-tenger fölé, emiatt újabb és újabb mediterrán ciklonok alakulnak ki. Egy ilyen ciklon mostanában egyre közelebb kerül hozzánk, tehát jó eséllyel a port is fölénk sodorja.

A port részben kimossa az eső és hó. A finom por sárga vagy vörös árnyalatú, és jól kivehető nyomokat hagyhat az ablakokon, a kocsik szélvédőjén, sőt ilyenkor a hó sem egészen hófehér. Ez az előrejelzési térkép azt mutatja, hogy vasárnap a Kárpát-medencét is eléri a por péntek-szombaton – igaz ugyan, hogy már inkább elkeveredve:

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Új környezetbarát csomagolótermékek a SPAR-nál!

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló, „zöld” megoldásait.