Minket szennyez az afrikai por

Több ezer tonnányi porral szórhatja meg Magyarországot egy szaharai eredetű porvihar, pedig az ilyen viharok rendszerint tavasszal, és nem tél közepén fordulnak elő.

A porcsóvát január végén figyelték meg először a Földközi-tenger fölött. A por áramlását szerencsére remekül meg lehet figyelni az időjárási műholdak segítségével. Ezen a vasárnap reggel készült műholdképen az látszik, hogyan sodródik a por Észak-Afrika felől Görögország és Törökország fölé:

Narancssárga ég

Ezen a felvételen még jobban látszik a Földközi-tengernek az a része, ahol nincsenek felhők, de jókora mennyiségű port sodor a szél. A poros légtömeget rózsaszín árnyalatok jelzik:

A poros szél miatt vasárnap narancsszínű volt az ég Isztambul fölött. Ez nem csoda, mert ahogy ez a térkép is mutatja, a por akkor nagyrészt a Földközi-tenger keleti medencéje és Törökország fölött koncentrálódott.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ilyen esetekben a Kárpát-medence fölé is nagy mennyiségben szállíthatnak port a mediterrán ciklonok, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzéséből. Most a Norvég-tenger felől áramlik a hideg levegő a Földközi-tenger fölé, emiatt újabb és újabb mediterrán ciklonok alakulnak ki. Egy ilyen ciklon mostanában egyre közelebb kerül hozzánk, tehát jó eséllyel a port is fölénk sodorja.

A port részben kimossa az eső és hó. A finom por sárga vagy vörös árnyalatú, és jól kivehető nyomokat hagyhat az ablakokon, a kocsik szélvédőjén, sőt ilyenkor a hó sem egészen hófehér. Ez az előrejelzési térkép azt mutatja, hogy vasárnap a Kárpát-medencét is eléri a por péntek-szombaton – igaz ugyan, hogy már inkább elkeveredve:

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.