Mini tornádó volt hazánkban (képek)

Az unalmas, anticiklon alakította időjárás is tartogat néha meglepetéseket, mint például az itt látható porördögöt.

Magyarország egyik legfiatalabb községéről, a Fejér megyei Lajoskomáromból küldte nekünk a következő felvételeket Strato észlelőnk, azt bizonyítva, hogy a már-már unalmasnak mondható, anticiklon alakította időjárás is okozhat bizony néha meglepetéseket írja az idokep.hu. A porördögöt ábrázoló felvételek még szeptember 30-án készültek, melyeket ezúton is nagyon köszönünk! Ahogyan korábban is írtuk, a jelenség termikus okok miatt, általában az adott területre jellemző legerősebb besugárzás idején – legtöbbször napközben 10 és 16 óra között – szoktak kialakulni. Ezek a forgószelek szerkezetileg nagyon hasonlítanak a tornádóhoz, ám átmérőjük is kisebb (átmérőjük általában pár méter), élettartamuk is jóval rövidebb náluk (legtöbbször csak néhány percig állnak fent).

porördög

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. Amit én láttam egy régi nyáron kissé vadabb volt de hirtelen jött az is. Rekkenő melegben a hirtelen jött forgószél megbontotta a búzakereszteket. A búzakévéket fölemelte a levegőbe és perceken át keringtek a levegőben egyre magasabbra míg visszahulltak. Félelmetes volt, alig 30-40 m-re volt tőlünk.