Kezdőlap / Témakörök / Szélenergia / Mini szélerőműparkok. Sikeres modell?
Tudj meg többet: Szélenergia

Mini szélerőműparkok. Sikeres modell?

Szakértők véleménye szerint a kisebb szélerőműparkok nem életképesek, ám egy kis közösség Clay County-ban ennek ellenére belevág a projektbe, remélve, hogy sikeres példát mutatnak több kisebb, a piac számára potenciális területen elhelyezkedő városnak.

A Minnesota közeli Rollag környéke kimagasló elevációval rendelkezik a szélerőművek számára, azonban a több hektárnyi területigényű erőművek felépítését az eddigi beruházók nem tartották alkalmasnak az apró farmok és a felszabdalt földek miatt. Rolf és Mary Garborgot már több alternatív energiával foglalkozó vállalat megkereste telepítési terveivel mielőtt eldöntötték, ahelyett, hogy idegen cégek gazdálkodnának a természet erőivel farmjukon, inkább maguk vágnak bele az energiatermelésbe. Ötletüket ismertették a közösséggel is, és egyre több ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

Természetesen az ilyen kis parkok telepítési költségei sem olcsók, minden megawatt előállítása 2.000.000 $-ba kerül, a projekt teljes eddigi költségei pedig 8.000.000 $-t tesz ki. A kiadások nagy részét a pénzügyi partnerek állják, így a földtulajdonosok közvetlen nyereségre számíthatnak. Ennek ellenére Garborgék nem számolnak gyors sikerrel és pénzügyi gyarapodással, ők inkább unokáik jövőjét szeretnék biztosítani.
A megyében tartandó nyilvános vita még várat magára, amire a tervezési igazgató egy szélerőmű-utasítással készül a jövőbeni kisebb projektek szabályozása érdekében, melyet hamarosan a megyei tervezési bizottság előtt ismertet.

Ajánlott tartalom

Csak napelem, szélerőmű és biomassza. Melyik ország ez?

Dánia úgy döntött, hogy teljesen függetlenné válik a fosszilis energiahordozóktól.