Minek nekünk atomerőmű, ha az áram a Szaharából jön?

Pár év múlva Marokkóban termelt zöld napenergia áramolhat a Giblaltári-szorosnál Európába – ám várhatóan nem sok vizet zavar majd.

Nemrég még óriási terveket készítettek a sivatagi árammal kapcsolatban, ám az Arab Tavasz és paradox módon Fukushima miatt ezek majdnem teljesen lekerültek a napirendről. Ráadásul mi legyen, ha nem süt a nap? Mustapha Bakkoury, a marokkói MASEN (Moroccan Agency for Solar Energy) napenergia-ügyi állami hatóság vezetője szerint 3-5 év múlva Marokkó szállíthat napenergiát Európának a tenger alatti kábelen, ahol most fordított irányba halad az áram. Az ország ugyanis jelenszükségleteinek 15 százalékát Európából elégíti ki ezen a kábelen keresztül – írta a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Október közepén kezdhet működni Ouarzazate településen, a sivatag szélén a világ egyik legnagyobb naperőmű-komplexumának az első része. Majd a kiépítés folytatódik, és 2020-ra a tervek szerint az ország energia-felhasználása 42 százalékának megfelelő mennyiségben állítanak majd elő nap-, szél- és vízenergiát, amiből bőven jut Európának is. A beruházásban a német KfW fejlesztési bank is részt vesz.

-

Sokat segített a napelemek árzuhanása

Az az ötlet, hogy Afrikából, ahol nagyon sok és erős a napsütés, ráadásul rengeteg a szabad hely, Európába napenergiát exportáljanak, persze korántsem új. Korábban a napelemek drágasága miatt nem látszott azonban gazdaságosnak a terv kivitelezése. A fejlődés azonban gyors, a napelemek ára a töredékére esett az utóbbi pár évtizedben, sőt pár év alatt is sokat csökkent. A hatékonyságuk pedig nőtt. A Szahara területének állítólag egészen kicsi része elegendó lenne ahhoz, hogy akár az egész világ energia-ellátását fedezze

Mégis tűnőben a sivatagi áramtermelés ötlete

Még 2003-ban a globális problémákkal foglalkozó Római Klub kezdeményezésére létrejöttek a Trec, illetve a Desertec nevű szervezetek, amelyek a nap, szél és egyéb megújuló forrású energiafajták termelését és továbbítását tervezték a fejlődő országok felől a fejlett országok nagyfogyasztóiig. Régebben közel 500 milliárd eurónyi beruházást tervezett a Desertec, a jelek szerint korábban részt vett a Ouarzazate-projektben is.

Ám a Desertec úgy tűnik, kiüresedik, sorra hagyták el nagyobb befektetői. A német 3Sat.de és a Reuters tavaly őszi tudósítása szerint húszból három szereplő maradt, egy német, egy kínai és egy szaúd-arábiai. A tervek feladásának a cikk szerint két oka van, egyrészt az arab tavasz, amely instabillá tett egy sor észak-afrikai és közel-keleti országot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.